Wikileaks

Povestea telegramelor Wikileaks în România a început destul de abrupt, cu decizia nu foarte fair-play a Hotnews de a „fura startul”. (Sărim peste penibilul episod Cornel Nistorescu.) Astfel, în data de 27 martie, duminică seara, Hotnews începe să publice fragmente traduse din telegramele Wikileaks, obținute din surse necunoscute. De fapt, cele 1.027 telegrame care se referă la România au fost obținute de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație printr-un protocol cu Wikileaks. Telegramele urmau să fie făcute publice prin membrii CRJI Liviu Avram (Adevărul), Adrian Mogoș (Jurnalul Național) și Cătălin Prisăcariu (Revista Kamikaze), conform comunicatului CRJI din 28 martie.
Într-un editorial, Liviu Avram vorbește despre cum urmau să fie publicate telegramele: „…după o procedură convenită cu cei care au meritul de a le fi obţinut. Asta presupunea, pe lângă simpla traducere, un uriaş volum de muncă: evaluarea informaţiilor, plasarea lor în context, discuţii cu cei acuzaţi, anonimizarea celor care riscau inutil prin publicarea identităţii. Nu eram noi deştepţii lumii, ci aplicam reguli folosite de către ziarele internaţionale care au avut de-a face cu telegrame Wikileaks. Ne gândeam chiar la o formă prin care CRJI să sancţioneze derapajele. N-am mai apucat.”Cătălin Prisăcariu a vorbit şi el despre graba Hotnews de a difuza fragmentele din telegrame, acuzând trunchierea acestora şi utilizarea unei „reţete clasice a manipulării”: „acele traduceri sînt parțiale. O să spuneți că, dacă e adevărat (și e adevărat) că sînt peste o mie de cablograme, o selecție era inevitabilă în cazul în care nu se alegea publicarea lor în bloc. E corect, dar eu nu la tipul acesta de trunchiere mă refer, ci la una mai “rafinată”: din cablograma X era scos doar un pasaj, tradus și aruncat pe site. Cititorul, deci, nu avea acces la telegrama completă, la contextul informației livrate de HotNews.ro, la nuanțe”
Pe urmele Hotnews, încercând să recupereze avantajul nedrept, cele trei publicații încep să „dea drumul” la telegrame. Adevărul și Jurnalul Național publică fragmente traduse şi comentate, Kamikaze publică telegramele în engleză, cu un scurt comentariu introductiv. Până acum (5 aprilie), cu o unică excepție, nu au fost publicate traduceri integrale ale telegramelor, iar traducerea fragmentelor apărute în presă nu a fost întotdeauna cea mai corectă. Acest lucru a fost dovedit încă din primele zile post-Wikileaks, prin aproape-amuzantul caz „raţa şchioapă” (de această dată tind totuşi să blamez ignoranţa, nu reaua-voinţă a „unei părţi a presei”). Şi alte voci au criticat traducerile incorecte/incomplete (de exemplu, aici).
Deoarece cred în utilitatea publicării telegramelor în limba română și consider că publicului i-a fost oprit accesul la acestea în mod incorect din cauza unor jurnaliști mai grăbiți decât era cazul, m-am gândit să vă ofer traducerile integrale ale câtor mai multe telegrame Wikileaks.
Ce trebuie să știți: traducerile vor fi realizate în timpul meu (ex-)liber, de aceea e puțin probabil să pot posta mai mult de o telegramă la 2-3 zile, în funcţie de cât mă ţin puterile şi cofeina. De asemenea, e o muncă pentru care nu sunt plătit şi pe care o fac voluntar, fără a fi îndrumat/comandat de cineva, de aceea vă rog să nu mă acuzați că favorizez vreun politician/partid sau altele asemenea.
Vă mulțumesc și sper să vă fie de folos traducerile.
P.S. Între timp, traduceri integrale ale mai multor telegrame au început să apară pe site-ul cotidianului România Liberă. La cât mai multe! Astfel, acestea vor deveni accesibile pentru un public mult mai numeros decât poate strânge un blog. În special blogul acesta.

2 gânduri despre „Wikileaks

  1. Pingback: Traducere Wikileaks 58761 30/3/2006 in Cuvintele Dianei

  2. Pingback: Un blog de poveste » Blog Archive » Wikileaks DLIV- 554

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s