Generaţia de aur redivivus

Mircea Sandu e băeatu cu fotbalul, poate-l ştiţi. Sigur l-aţi văzut cândva, tăvălit prin ziare, pupat în cur la ProTV, faţă de intelectual respectabil, ochelari cu ramă fină ce-i ascund ochii inexpresivi de prădător, tartor la Federaţia Română de Fotbal, victimă la Direcţia Naţională Anticorupţie. ‘Ai că v-amintiţi de el…

Bun, cică lui Mircea Sandu i-a venit într-o zi, acum vreo 2 luni, ideea să vândă naţionala de fotbal a României. Ce? Nu ştiaţi că poate? Ei bine, Sandu poate face cam ce vrea el cu orice înseamnă fotbal în România. Da, deci să vindem naţionala. No, şi cui s-o vândă mă rog? „Păi să vedem: Patriciu tocmai ce-a falimentat Mic.Ro, nu merge. Becali are deja echipă. Ţiriac cumpără mistreţi, nu fotbalişti netalentaţi. Ce firme mari mai investesc în publicitate, atunci? Hmmm, băncile nu-s prea populare acum, Nokia e pa şi pusi, Dacia e vândută francezilor şi ăştia-s câh! Ah, ştiu: am văzut pagini întregi cu publicitate la Roşia Montană Gold Corporation. Ia să le dau io un mail, să le fac o invitaţie…”

Aşa că, după ce şi-a pus în mişcare rotiţele din creierul personal, Mircea Sandu şi-a activat şi resursele de la FRF, recte directorul de marketing Bogdan Niţescu. Ăsta, om de acţiune, se-apucă să trimită un mail prin care anunţă că FRF vrea să-şi vândă drepturile de imagine către RMGC. Un singur detaliu nu i-a ieşit: a trimis mailul respectiv către Asociaţia Alburnus Maior. Care-s şi ei din Roşia Montană, doar că-s printre ăia cu sufletul tăciune care se opun proiectului minier al canadienilor. Ghinion teribil sau extaziantă stupiditate, Trompi ştie.

Ce a urmat e meritul celor de la Alburnus Maior, în frunce cu Mihai Goţiu. În loc să trimită mailul mai departe către presă (lucru inutil de altfel, că presa nu-i a urmaşilor urmaşilor noştri, ci a urmaşilor mutanţi şi cianurizaţi ai RMGC) ei şi-au luat în picioare pantofii de Woodward şi Bernstein şi au făcut ceea ce ziarele şi televiziunile de la noi au uitat să facă: jurnalism. Au vorbit la telefon, au trimis mailuri, au negociat şi-au răsnegociat până când s-a produs miracolul: în 14 februarie, o echipă a Alburnus Maior, condusă de acelaşi Goţiu, a descins la sediul FRF pentru o discuţie face-to-face cu Mircea Sandu însuşi. Printre altele, „negociatorii RMGC” au cerut şi au obţinut: folosire fotbaliştilor naţionalei pe post de panouri publicitare umblătoare-alergătoare, interviuri false cu Mircea Sandu, aprobate de acesta, despre miile de locuri de muncă de la Roşia Montană şi despre cum poţi adăpa herghelii de unicorni roz cu cianuri fără nicio problemă, vizite ale jucătorilor la Roşia Montană în timpul cărora aceştia să se prefacă că beau cianuri (şi trec perfect de testele antidopping) şi altele asemenea.

Iniţiativa Alburnus Maior, descrisă în articolul publicat de Mihai Goţiu pe VoxPublica, cu o parte a doua deja promisă, reprezintă fără doar şi poate una dintre cele mai importante acţiuni jurnalistice din ultimii ani. Admit, jurnaliştii Alburnus Maior au avut norocul de-a discuta cu nişte, blând spus, idioţi, însă curajul le-a fost pe măsura norocului. Nu ştiu cine sunt celelalte persoane implicate, dar Goţiu e un pitbull. A muşcat din subiectul RMGC acum ceva ani şi încă e cu caninii bine înfipţi în carotida canadienilor. Bine, când vorbeşte de politică dă cu bâta-n baltă constant, dar Roşia Montană e teritoriul lui şi acolo e king of his castle, lord of his manor.

Desigur, după cum postacii RMGC s-au şi îngrămădit să explice pe VoxPublica, treaba asta nu incriminează compania canadiană. Adevărat, n-o face. Totuşi, afacerea a dezvăluit câteva lucruri:
1. Mircea Sandu s-ar lăsa sodomizat de pitici sifilitici cu negi păroşi pe mădular dacă ar şti că lucrul ăsta i-ar mai umfla un pic conturile. De fapt, rectific: Mircea Sandu ar lăsa triburi întregi de pitici sifilitici să se joace de-a bukkakele artistic cu Mutu, Marica, Chivu etc., că-s mai tineri şi mai frumoşi. Apoi i-ar pune să sugă cianuri din puţa de bronz a statuii Manneken Pis pe care-or s-o ridice RMGC la Roşia Montană. Pen’ că Naşu face totu pentru Benjamini.
2. Lumea ştie ce aşteaptă canadienii în schimbul banilor. Atunci când cineva cere sponsorizări de la RMGC, vine pregătit să facă faţă sus-numiţilor pitici păroşi. Preţul aurului, cum ar veni.
3. Postacii RMGC ie proşti. Toţi s-au grăbit să spună că nu-i fair din partea lui Goţiu & Co. să pretindă că sunt ceva ce, carevasăzică, nu-s (deşi, de fapt, n-au făcut-o, au zis doar că reprezintă Roşia Montană). Asta spre deosebire de RMGC, care sunt exact ceea ce pretind: o asociaţie canadiană de caritate care vrea să investească într-o zonă defavorizată din România, salvând astfel atât oamenii, cât şi mediul înconjurător de la Roşia Montană. Huoooo!
4. …şi cel mai important punct (îmi pare rău că nu-s 5 puncte, s-arate mumos): presa din România este cumpărată aproape complet. O ştire ca asta ar fi trebuit să fie prima în toate buletinele de ştiri de la toate televiziunile, ar trebui mâine când ies din casă dimineaţă să fie pe prima pagină a tuturor ziarelor. Dar n-a fost şi n-o să fie. Pentru că presa e a RMGC. Şi-o să rămână a lor.

Iar din cauza punctului 4 am scris şi eu articolul ăsta. De fapt, eu n-am nimic de adăugat la povestea asta, nu am făcut decât să descriu vitejiile altora. Dar ştiu că reportajul celor de la Alburnus Maior & Goţiu n-o să stârnească scandalurile care-ar fi fost normale într-o ţară mai puternică, ştiu că presa e prea ocupată cu fundul lui Boc şi găsitul mizeriilor despre Ungureanu şi că Mircea Sandu e nevinovat din oficiu, că o anumită parte a tinerilor de dreapta n-o să vrea să audă de chestia asta pentru că e scrisă de Goţiu şi e publicată şi pe CriticAtac şi că, în general, multă lume n-o să fie interesată de „extremiştii ecologişti”. Aşa că am scris doar ca să vă atrag atenţia asupra reportajului de pe VoxPublica. Eu zic că-i musai de citit. Ce faceţi cu informaţiile astea, hotărâţi voi. I’ve done my duty, and I’ve done no more.

P.S. N-am uitat că am promis un hipe-super-mega-serial despre Roşia Montană. O să-l şi fac, doar că acum timpul nu prea îmi permite să fac partea aia nasoală, adică documentarea. Aşa că scriu articole pe munca altora, Alburnus Maior şi Goţiu în cazul ăsta. Ruşine să-mi fie, vedea-m-aş cu autocritica făcută în faţa comitetului director al blogărimii.

PPS. A apărut partea a doua a articolului, cu înregistrarea completă. Use it wisely.

23 de gânduri despre „Generaţia de aur redivivus

 1. Pingback: BunDeCitit.ro

 2. Pingback: C-asa-i romanu’ cind se sumeteste… pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu.

 3. Cosmine, tre să fii fumat rău ca să ai cea mai mică umbră de îndoială că Sandu îi în stare de orice pentru bani. Pur şi simplu fotbalul românesc o ţine din scandal în scandal de 20 de ani datorită şpăgilor, mitelor, învârtelilor, aranjamentelor, comploturilor şi trădărilor din interiorul lui – toate făcute sub ochiul blând al lui M.S., şi de altfel am senzaţia că agreate de Platini sau cum mă-sa îl cheamă pe şefu’ de la F.I.F.A.

  Evident, Sandu are pielea atât de bătătorită deja încât singura chestie care mai sper(ăm) că-l poate răpune e boala. Cancer, gen. Scandalul ăsta, chiar dac-ar prinde avânt, n-ar face mare lucru.

  • Da’ de ce sa-l rapuna ? Lasa-s sa traiasca, cit mai mult timp posibil, dovada vie a faptului simplu ca nu-i capabil, nu-i un lider, nu-i o valoare, nu-i o solutie, nu-i un model, nu functioneaza si asa mai departe. Pustimea tre’ sa poata constata din exemple concrete ca o sticla de vin vechi + o picatura de apa de canal = o sticla de apa de canal. In cazul nostru, o traditie de aur + un meltean prost = o trupa de melteni prosti.

   Merita, zic.

  • Nu ştiu bre, io unul mă simt prea tânăr ca să dau din mână a lehamite la chestii de genul ăsta. Ştiu că n-ar trebui să mă surprindă nimic, dar s-o mai bag în pizda mă-sii de Mioriţă, că prea ne-am obişnuit cu „banalitatea răului”.
   Şi-apoi, cancer gen a avut deja, şi-a scăpat, deci e momentul pt. ceva mai corosiv. Io, adică. 😛

 4. hmm…Sandu suge prea tare la viata ca sa moara asa, cu una cu doua. Din colaborarea cu rmgc ar putea sa i se traga totusi…daca negocierile ar fi dure si ar fi convins chiar el sa inchine vreo 3-4 shoturi de apa cianurata…dar cu o concentratie ceva mai mare de 5 plm…ppm pardon 😀

 5. Pingback: Cum a vandut Mircea Sandu nationala de fotbal « Haznaua

 6. Si pentru documentare RM, poate te ajuta http://www.vladolteanu.com/tag/rosia-montana/ (fiind mai de acum ceva timp): „Vă readuc aminte unora şi le spun altora că eu am fost 3 zile (2 nopţi) în Roşia Montană pentru documentare în cazul lucrării de licenţă. (…) [and more importantly] Care este problema? Planul Urbanistic Zonal (PUZ) nu permite ridicarea vreunui fel de construcţie, şi mă refer chiar şi la cele elementare, 8 cărămizi într-un pătrat ca să mă cac între ele. De unde ar ştii cineva de pătratul meu din 8 cărămizi? Ei bine, angajaţii RMGC au grijă să treacă periodic prin dreptul curţilor neachiziţionate, doar, doar prind vreun nelegiuit cu mână în borcanul cu bomboane (vi se pare paranoia? ei bine, nu e). Din categoria Ştiaţi că…există o firmă de mobilă în comuna învecinată Zlatna? …că aceştia au dorit să deschidă o a doua fabrică în Roşia Montană? …că nu li s-a dat voie datorită PUZ-ului? Sunt curios câţi ştiaţi.”

  • Chiar util, mersi frumos.
   De faza cu PUZ-urile ştiam de pe site-ul Salvaţi Roşia Montană, acolo-s o grămadă de documente oficiale despre RM, dar citatul de mai sus cu căcăstoarea e de reţinut.

 7. doar pe prima tv cica ar fi aparut la stirile din sport. prosport si gazeta tac malc….mama lui de embargo mediatic. intre timp, nasu’ si domnu’ nitescu de la marketing stau la brainstorming: unde pana noastra am gresit?

 8. Pingback: Vă plac scandalul? Partea treilea | Pioneza dintre fese

  • Mulţam, Bogdane.
   Yeap, am căutat o opţiune de genul, dar văz că nu se poate. Nu-i bai, găseşte lumea calea încoace dac-o vrea să vină.

 9. Pfoai ce tema ti-ai tras. E foarte tare, felicitari inca o data. (ma gandeam sa-ti zic ca ar merge si o schimbare de tema, dar am zis sa nu intind coarda 🙂 )

  pies: acum sa vina articolele!

 10. Clasic. Cei care doresc sa incaepa distrugerea muntilor de la Rosia Montana au inceput in ultimele doua saptamani o mare campanie de presa (de exemplu vezi gramada de articole din Adevarul si grupul de comentarii de sustinere, scrise in acelasi format si, culmea, toate cu nume/pseudonime de femei)Nu m-ar mira ca acum sa trimita oameni de-ai lor la protestele impotriva acestui proiect tocmai pentru a le discredita. Hai ca si un copil de sapte ani face conexiunile.

  • Asa o sa arate toate plantele dupa prima scgruere de cianuri de la rosia montana (scris cu litere mici asa cum trebuie pentru o localitate cu semnul mortii pe ea) .. eu zic sa nu uiti imaginea aceasta.Daca tot te intalnesti cu cei de la rmgc, intreaba-i intrebarea la care mie nu mi-au raspuns niciodata: am voie sa ii caut si sa ii oblig sa bea apa curata si pura’ deversata de acolo ? Pentru tine am o intrebare: daca hitler sau stalin ti-ar fi platit un team building, ai fi profitat ? Ah, stiu, rmgc vor dezvoltare durabila’ . dar nimeni din gasca lor nu vrea sa bea apa curata si pura’ de acolo.Predictie cum vad eu in globul de cristal o gramada mare de bloggeri o sa se vaite 3 zile dupa accidentul ecologic care o sa fie peste cativa ani uitand ca au sustinut transformarea apusenilor in lac cu cianuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s