Spleen hibernal cu Răzvan Orăşanu

Răzvan Orăşanu a scris un articol. Răzvan Orăşanu este jurnalist comentator pe platforma de blogăreală Contributors.ro, aparţinând de Hotnews. Pe Răzvan Orăşanu îl deranjează tare o mulţime de lucruri şi Răzvan Orăşanu ştie o grămadă de chestii.

De exemplu, Răzvan Orăşanu ştie precis că 68 74 de morţi din cauza frigului ar fi cauzat mişcări socio-politice cataclismice în orice stat civilizat. Doar că politicienii români „cu burţile revărsate” (original, nespa?) sunt nişte brute insensibile la durerea apropiaţilor, aşa că ignoră cinic zisa durere. El mai ştie că aceste 74 de decese ar trebui să ducă la revizuirea planurilor naţionale de intervenţie, prevenţie şi acţiune, ba chiar la modificarea planurilor electorale ale mai-sus-amintitelor burţi revărsate.
Răzvan Orăşanu ştie că atunci când Emil Boc avertiza autorităţile responsabile c-or să vină vremuri naşpa o făcea la modul amatoricesc, nicidecum cu talent şi abnegaţie precum colegul de conferinţă de presă, vestitul doctor Arafat. Acesta din urmă, trebuie spus, nu reprezintă statul cremenal, ci funcţionează oarecum în afara lui, un masked vigilante care salvează vieţi pe ascuns. Apoi, deşi scrie cu tastatura lui şi mânuşiţele cele două că „un secretar de Stat din MAI anunta doar in perioada 25 – 28 ianuarie au fost evacuate sau salvate 2.776 de persoane”, Răzvan Orăşanu alege să vadă doar cele 74 de victime, pentru că, hei, altfel n-ar mai fi jurnalist comentator.
Iar după aceste viguroase critici sociale, condimentate cu nişte întrebări, musai de bun-simţ, Răzvan Orăşanu găseşte totuşi timp să mai şi strâmbe superior din nas faţă de trivialele discuţii de la palatul Cotroceni, ceva cu tratate fiscale europene şi deblocarea Parlamentului. Peasants in palaces, watchagonnado, heh?

Şi cum mi s-a părut de bun-simţ să ridic la rându-mi modestele-mi obiecţii vis-a-vis de textul dumisale, i-am adresat un şir de comentarii la care mi-a şi răspuns. Acest dialog al surzilor a culminat cu un comentariu prin care jurnalistul comentatorul Răzvan Orăşanu îmi cere să-i răspund la o serie de întrebări. Şi, fiind un suflet caritabil, mare fan al programului „Adoptă un om de presă”, exact asta o să fac. Motivaţia, la final:

Daca este situatie de urgenta, unde sunt planurile pentru interventie in caz de urgenta?

Managementul situaţiilor de urgenţă este descris în detaliu în OUG 21/2004. Conform documentului, planurile există la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care asigură implementarea acestora, alături de comitetele naţionale, judeţene şi locale de urgenţă şi de serviciile de asistenţă profesioniste.

Unde sunt echipele comune? Ce protocoale au? Respecta legea care prevede masuri asiguratorii?

Vezi OUG 21/2004 de mai sus. Echipele comune sunt organizate la nivel local, judeţean şi naţional, iar atribuţiile şi protocoalele aferente sunt descrise în ordonanţa de urgenţă sus-numită. Habar n-am la ce măsuri asiguratorii se referă Orăşanu, am impresia că altul era termenul căutat de distinsul nostru jurnalist comentator.

Vezi blogul postat mai sus cu sate sub troiene cu poze cu tot – pe oamenii din acele sate indepartate i-a anuntat cineva ca vine urgia? Ii anunta cineva cat mai are camionul cu paine pana sa ajunga la acele batrane? a patruns cineva din partea autoritatilor in acel cotlon?

Habar nu am dacă locuitorii din Podgoria şi Coţatcu au fost sau nu anunţaţi că vine urgia sau cât mai are camionul cu pâine, dar sunt în măsură să-l liniştesc pe Răzvan Orăşanu: conform aceleiaşi OUG de mai sus, cineva ar fi trebuit să-i anunţe. Conform Art.4, prima măsură în caz de situaţie de urgenţă este „avertizarea populatiei, institutiilor si agentilor economici din zonele de pericol”.

Cine coordoneaza toata miscarea de interventie, sau o face fiecare “in legea lui” – Berca cu jandarmii, Arafat cu ambulantele, etc.

Vezi prima întrebare. IGSU, alături de comitelele naţionale, judeţene şi locale, de serviciile publice comunitare etc. Teoretic, există un plan bine făcut, toate instituţiile, comitetele şi comiţiile şi serviciile şi autorităţile etc. sunt bine coordonate şi colaborează cel puţin fructuos.

S-a ocupat cineva de “overflow-ul” din spitale?

Conform HG nr. 967/2003, de chestia asta se ocupă o Comisie centrală pentru asistenţă medicală de urgenţă în caz de dezastre şi epidemii de pe lângă Ministerul Sănătăţii. Pe scurt, Ministerul Sănătăţii.

Cine aloca bani pentru adaposturile temporare?

Guvernul. Toate fondurile pentru ajutoare în caz de urgenţă sunt acordate de Guvern prin ordonanţe guvernamentale. Common knowledge, frankly.

Cine distribuie ajutoare centralizat, sau fiecare merge cu camionul propriu si risca sa ramana inzapezit?

Autorităţile distribuie ajutoare relativ centralizat. Ce fac fundaţiile, televiziunile, Becali etc. depinde de ei. Însă, din câte am văzut pe la televiziuni, aceştia s-au putut în general ţine după coloanele de deszăpezire, jandarmi etc. Mă rog, întrebarea mi se pare oricum irelevantă.

S-au tras ceva invataminte de la tentativa de a interveni cu utilajele care au ramas ele insele inzapezite?

Avem ceva cititori de gânduri în audienţă? Că io unul nu ştiu…

Cine transmite informatii centralizat, din ora in ora, catre presa care in lipsa de informatii se apuca de bocit? etc. etc.

Aceiaşi de la întrebarea 1: IGSU, comitetele şi comiţiile etc. Desigur, presa ar putea întreba şi ea, că n-o fi uitat cum.

Booon, câteva comentarii: acum un sfert de oră habar n-aveam cum funcţionează sistemul de urgenţă în România. Dar ştiam că există un site denumit Google (dau link, domnu’ Orăşanu?) care are oarecare abilităţi magice de a găsi informaţii utile. Mă rog, 0,1% informaţii utile, 0,9% informaţii inutile şi 99% porn. But still. Mi-a luat un sfert de oră să găsesc informaţiile astea cu ajutorul cărora să par mai inteligent. Nu că n-aş fi, dar chiar de nu-s, măcar să par, dacă mă urmăriţi pe undeva…

Acum, ce voiam eu să zic: dacă eram io jurnalist comentator şi voiam să scriu un articol măcar decent, dacă nu şi inteligent, aş fi studiat ceva mai atent aceste documente găsite cu ajutorului Google-ului, aş fi identificat factorii responsabili de implementarea planurilor pentru situaţii de urgenţă, aş fi văzut dacă ele, planurile, sunt respectate, aş fi căutat un subiect de presă. Parcă aşa-i zicea, dacă am reţinut bine. Ceva cu „follow the money”, că tot aud de sute de milioane de euro date firmelor de deszăpezire.

Dar poate că pretind prea mult de la Răzvan Orăşanu. Că-n definitiv, face şi el ce face mai toată presa: aşteaptă să-i pice subiectele. Pune întrebări de bun-simţ, nu caută răspunsuri revoltătoare. Dar poate că, ducând raţionamentul până-n coclauri unde să sparie gândul, presa adoptă şi ea atitudinea populaţiei. Ţara lui „să ni se deie” (ajutoare, locuri de muncă, salarii, pensii etc.) nu putea fi deservită decât de jurnaliştii lui „să ni se deie” (informaţii). Păi nu?

Da-n cazul ăsta… de ce m-am luat eu aşa, de nebun, de talentatul domn Orăşanu şi lăcrămaţia lui indigestă? Păi, de hater. Că haterii-s proactivi, dau de la ei (răspunsuri). D-aia.

P.S. Răzvan Orăşanu se bucură că vestitul jurnalist mâncător de rahat Cristian Tudor Popescu are păreri similare. Eu de-aş fi pui de Orăşanu, aş vedea în nefericita coincidenţă de-a împărtăşi idei cu proorocul ursuz cu logică de Urmuz un prim semn de îngrijorare. Poate-i cazul să consulte un medic.

P.P.S. inb4 „cum îndrăzneşti să faci glume când 68 74 de oameni au murit”

11 gânduri despre „Spleen hibernal cu Răzvan Orăşanu

 1. Pingback: Spleen hibernal cu Răzvan Orăşanu | Cosmin Maricari | BunDeCitit.ro

  • „A absolvit London School of Economics în 2003; Studii postuniversitare la Harvard University Extension School; Consilier de stat al primului ministru pe probleme economice (2005-2006; 2007-2009) si Preşedinte al AVAS (2006), in timpul guvernarii Tariceanu. Director de cabinet al preşedintelui Consiliului Concurenţei (2009-2010); Consultant pe politici publice al Băncii Mondiale (2010)”

   E prea de la oraş, mai degrabă. 🙂

    • Cu regret constat ca nu ati inteles nimic din articol. Ideea de baza este ca dr. Arafat a adunat peste 2000 de oameni pe strada, intr-o initiativa proprie, necurpinsa in niciunul dintre minunatele acte normative la care faceti referinta. Daca nu aveam un om care sa aiba o initiativa am intrebat daca ar fi murit mai multi pe strada. Raspunsul dvs. nu este in sensul intrebarii – daca ii dam lui Orasanu cu o tigaie in cap nu rezolvam probl. structurale in sistemul de situatii de urgenta care nu functioneaza, in pofida actelor normative pe care le citati. Am avut ocazia sa fiu si in interiorul structurii guvernamentale in diverse situatii si am putut conststata cum sistemele pur si simplu NU functioneaza. Va salut cu respect.

 2. Pingback: Cosmin Maricari » Toaletele zeilor sau Colonizarea spaţiului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s