Protestacii

L-am votat pe Băsescu de două ori. Prima oară din convingere totală, a doua – din 50% convingere şi 50% lipsă de alternative. Şi nu-mi pare rău, mă îndoiesc că ne-ar fi fost mai bine cu marioneta dezlânată cu prea mulţi păpuşari pe numele său de fată Geoană.

Pe parcursul anului 2011, însă, Traian Băsescu a pierdut orice urmă de respect pe care i-o purtam. Mai întâi, prin susţinerea acordată proiectului Roşia Montană Gold Corporation. Doar atât şi e deja un deal-breaker. Însă Băsescu a recidivat recent, declarând senin într-un interviu că DNA-ul e ineficient şi că Parlamentul ar trebui să-şi îndeplinească chiar şi mai feroce rolul de protector al corupţilor. Şi, let’s get this shit straight, dacă sunt trei lucruri care funcţionează în ţara asta eficient, ele sunt DNA-ul (cumpăraţi numărul de săptămâna trecută al Dilemei Vechi pentru lămuriri), prea-hulitul şi ironizatul ICR şi recent mult-dezbătutul SMURD. Iar Băsescu pare să le ia la rând (Patapievici, fereşte papionu’!).

Despre toată discuţia cu SMURD-ul, nu prea sunt în măsură să mă pronunţ. Principial vorbind, nu văd în ce fel ar putea fi afectat SMURD-ul de deschiderea pieţei serviciilor de urgenţă, însă Raed Arafat este un profesionist care cunoaşte în detaliu necesităţile domeniului, mi se pare cel mai în măsură să vorbească pe această temă, aşa că ar fi trebuit lăsat să vorbească. Abordarea lui Băsescu a fost intimidarea în direct, venită după, probabil, luni de contre în culise.

De aceea, protestele din Bucureşti şi alte mari oraşe mi s-au părut binevenite la început. Câteva mii de oameni în stradă în sprijinul profesionismului şi al muncii bine făcute, un vis, ce mai! Asta vineri. Luni dimineaţa, se ştie, lumea pare mai gri şi mai tristă, dar totuşi…

Ştiu că au existat, între miile de protestatari de la Universitate/Unirii şi o minoritate de oameni bine-intenţionaţi şi sinceri care au protestat paşnic împotriva cui or fi vrut ei. Articolul ăsta nu este despre ei. Dar ce avem în rest?

Avem ultraşii. Ieri, un taximetrist mi s-a confesat ultra-incitat că abia aşteaptă să vină seară ca să meargă la spectacol la Universitate, că i-a spus lui un prieten c-or să vină şi cei din galeria Rapidului, „şi ăia-s răi, frate, nu ca fătălăii ăştia de la Steaua şi Dinamo”. Acu, nu ştiu sigur dac-or fi fost ăia de la Rapid, dar c-au fost mai răi ultraşii de aseară s-a văzut. Nu cred că huliganii au venit chemaţi de Băsescu (noua mineriadă, cică), de USL (destabilizarea guvernului) sau de Zâna Măseluţă. E logic că n-ar fi pierdut oricum ocazia să se joace de-a stampede-ul cu jandarmii. Cred că ei au venit doar ca să se distreze.

Apoi, o categorie bine reprezentată a fost băgătorul în seamă. Nu ştie el prea bine ce se dă la coada aia, dar stă şi el, să nu piardă cumva vreo ofertă. Mai află din jur c-a venit să-l susţină pe domnul Calafat, are şi el probleme personale, remuneraţie mică, maşină neînmatriculată, un vecin zgomotos, o ţeavă spartă-n baie etc. Dar el protestează, că de-aia-i democraţie, nu?

La final, îi trecem şi pe cei mobilizaţi de partidele de opoziţie. Care, din câte am înţeles din diverse relatări, au fost ceva mai puţini de data asta şi adeseori s-au suprapus cu băgătorii de seamă, părând a fi la fel de informaţi.

A, da, mai sunt şi reporterii de la diverse „instituţii de presă”. Ăştia au venit să documenteze. Fiecare a documentat ce a vrut, ca de obicei. Schimbam canalele la TV şi auzeam: „protestatarii se apără de abuzurile jandarmilor” (Realitatea), „jandarmii se apără de pietrele ultraşilor” (B1, cred), „ţara nu mai are preşedinte şi guvern, e condusă de jandarmi” (A3) sau „Viitorul preşedinte Dan Diaconescu îndeamnă jandarmii să se retragă” (ghici). De la televizor nu poţi să-ţi dai seama dacă-i bine să ţii cu hoţii sau cu vardiştii. Sau cine-s hoţii şi cine vardiştii, măcar.

Rămâne de stabilit cui folosesc protestele, că aici e o confuzie completă. Lui Băsescu nu văd în ce fel, a tras lozul necâştigător cu Legea sănătăţii în varianta deja retrasă, l-a pierdut pe Arafat, a fost nevoit să bată în retragere. Opoziţiei nici atât: asocierea cu ultraşii (repet, nu cred că USL i-a chemat) le-a dăunat, n-au avut vreun mesaj coerent pe tema legii sănătăţii (mă rog, s-a tot repetat că „Privatizarea ucide”, ceea ce-i o stupizenie), nu cred că au câştigat vreun vot de aici.
A apărut – nu putea lipsi – şi prima teorie a conspiraţiei: un cineva cu grade înalte din jandarmeria a chemat chiar el huliganii ca să dovedească utilitatea jandarmeriei, sperând astfel să împiedice reducerile de fonduri, de salarii, concedierile etc. Seems legit.
Democraţia câştigă, mi se şopteşte din culise. Nu, nu e adevărat. Democraţia nu câştigă, cel puţin nu în Bucureşti (în alte locuri din ţară, Cluj, Târgu-Mureş etc., peste tot pe unde s-a demonstrat civilizat, da, democraţia a câştiga). Democraţia în Bucureşti a fost susţinută doar ce acei, puţini, oameni care au venit şi au strigat din convingere, fiindu-le clar de ce fac chestia asta. În rest, democraţia e în stare de ebrietate: confuzie generalizată, violenţă fără motiv, suspiciune generalizată.

Urmăresc de ceva timp discuţiile din subsolul unor ziare, televiziuni sau agenţii de ştiri online. Şi de tot atâta timp mă minunez de haosul, prostia încăpăţânată, egoismul stupid, ignoranţa îngâmfată şi violenţa (verbală, acolo) întâlnite în aceste „dezbateri”. Dar iată că inevitabilul s-a produs: online-ul s-a mutat în real, a irupt în stradă şi s-a luat la trântă cu… cu toată lumea şi cu el însuşi. Avem aceleaşi categorii şi pe site-urile ziarelor: băgătorii în seamă, postacii de partid, informaţii neafiliaţi, conspiraţioniştii autişti, e-huliganii etc. Doar că pe net lipsesc jandarmii.

Nu e bai, postacii au devenit protestaci. Diseară, „revoluţia” continuă. Lol.

28 de gânduri despre „Protestacii

 1. Pingback: Protestacii | Cosmin Maricari | BunDeCitit.ro

 2. Ultrasii, bagatorii de seama, postacii, eu si tu avem ceva in comun! traim aici! Nu trebuie sa ai cel mai coerent discurs si sa iti faci un doctorat in economie si studii politice ca sa iti dai seama in ce situatie am ajuns! Situatia reala se regaseste in talonul de pensie, in fluturasul de salariu sau la coada la somaj. Situatia de pe strazile Bucurestiului e muuult, dar muuult prea cuminte, sper sa degenereze si sa vad inzecit mai multi oameni pe strada aparandu-si sperantele unui nivel de trai ok.

  • I-auzi? Vrei să degenereze? În mod normal, când o duci rău, îţi doreşti să o duci mai bine, nu invers. Dar nu, tu vrei să degenereze, curajosule. Eroii noştri, ultraşii. Care nici n-ar trebui să existe, în fapt sunt doar nişte oligofreni pasionaţi de violenţă care-şi fac mendrele pe bani publici.
   Şi mai vii şi tu să-mi spui care-i situaţia reală, de parcă speranţele unui nivel de trai se apără cu pietre şi vandalism. Prepuberii curului, toţi ştiu ce-i realitatea…

    • Ăia pe care-i văd la televizor. Ăia care-s în stare să se bată pentru un gol, o greşeală de arbitru, ăia care împiedică oamenii normali să se uite la un meci, care vandalizează maşinile pe unde trec, pe care i-am văzut călcând în picioare un rocker, în grup, vreo 20-25, pentru că „are plete, e femeie”.
     Ultraşii se cheamă aşa dintr-un motiv, nu pentru că se strâng în grupuri să cânte Kumbaya şi să facă coroane din margarete.

     • Nu ignor absolut deloc. După cum vezi, opinia mea este exprimată mai sus. Dacă tu ai impresia că dovedeşti cumva implicarea ta incediind Bucureştii, fă şi asta. Dar nu încerca să mă convingi pe mine că ceea ce susţii tu e altceva decât vandalism, ok? Şi nici nu încerca să mă faci să cred că gesturile astea ajută în vreun fel România sau pe români. Trăieşti într-o lume mult mai complexă decât îţi poţi imagina şi tu alegi să te manifeşti într-un mod violent şi stupid. Din nou, treaba ta.

     • Schumy, te-ai gândit puţin la clişeul ăsta înainte să-l scrii aici? Scopul lui Băsescu a fost să treacă Legea Sănătăţii. Mijloacele au fost intimidarea şi hărţuirea lui Arafat, ceea ce l-au făcut să-şi dea demisia. În cazul ăsta a mai scuzat scopul mijloacele?

 3. Ego, perfect de acord cu ce ai scris. Am, mai mult sau mai putin ,aceeasi parere. Dar , pe de alta parte, nici schumy nu vorbeste in plus. Nu trebuie sa generalizezi si sa judeci dupa ce vezi la TV. Ma asteptam sa fi trecut peste asta. Ma rog. Eo n-am fost si nu o sa merg la proteste tocmai din cauza acelor 3 categorii de „protestatari” enumerate mai sus. Nu vreau sa fiu asociat cu oamenii aia. Daca eram in alt oras unde au fost proteste pasnice si oameni care stiau de ce dracu sunt acolo,poate as fi iesit.
  Cat despre toata „revolutia” asta, cum zicea si M. Preda: „Asta e <> ce faceti voi ma?!Ma *ptiu* pe revolutia voastra!”

  • Ba schumy vorbeşte fix în plus, c-am discutat şi pe Hades cu el. Nu există „ultraşi de treabă”. Aşa cum nu există securişti de treabă. Aşa cum comunismul/nazismul nu a/au avut şi părţi bune. Sunt chestii care nu merită individualizate. Când vorbeşti despre holocaust nu te apuci să te gândeşti că poate vreunul dintre paznicii de la Auschwitz avea copii bolnavi acasă şi de-asta a executat evrei.
   În plus, să nu uităm că discuţia mea cu Schumy a pornit de la „eu sper ca situaţia să degenereze”. Aici m-a pierdut definitiv.

   De altfel, după cum s-a văzut aseară, se poate protesta şi fără Molotoave. Nu e nevoie de revoluţie, dar e necesar ca preşedintele şi guvernul să înţeleagă cam care sunt limitele.

  • Aşa o fi. Mersi că ţi-ai exprimat părerea ta despre părerea mea despre părerea lor.

   Ok, hai totuşi să-ţi răspund şi logic: în cazul unor chestii de genul ăsta, unde-i o mare de oameni, unde sunt o grămadă de interese, îţi faci o idee mai bună privind la televizor (the big picture) decât participând. Să zicem că m-aş fi dus: prins între sute de alte oameni ce-aş fi putut vedea? Poate aş fi văzut că ăla de lângâ mine împarte pliante USL şi-aş fi zis că-s toţi vânduţi. Poate aş fi văzut un jandarm bătând vreun protestatar şi-aş fi zis că-i stat poliţienesc. Poate aş fi văzut un ultras aruncând o piatră şi poate aş fi văzut piatra de aproape.
   Fiecare individ care a fost acolo şi-a format o idee (în cazul în care nu a venit cu ea deja formată). Asta nu înseamnă că ea este cea corectă, având în vedere că sunt deja exprimate sute de păreri diferite de la oameni care „au fost acolo”.
   Îmi pare rău, dar în cazul ăsta, generalizarea e opţiunea corectă. Nu poţi lua în calcul toate părerile.

  • Nu există nicio frază pertinentă pe site-ul ăla. Criticatacii sunt nişte puţoi care se joacă de-a revoluţia. Şi acum, că au în sfârşit material, aberează. Dacă-ţi dau şi eu un link cu o opinie de sens contrar, care dintre noi are dreptate?

   P.S. De ce nu contează dacă am fost sau nu acolo, vezi mai sus.

 4. Si cu toate astea nu te vad in strada…
  Ce usor e sa stam in fata televizorului / blogurilor si sa ne dam cu parerea. Macar de nu am fi ipocriti…

  • Şi de ce-aş ieşi în stradă? De fapt, pentru că-mi place aici, în faţa blogului :), o să scriu pentru ce-aş ieşi în stradă.
   De ce nu ies acum, e, cred, evident. Da-mi place că lumea cere ieşirea în stradă pe un ton imperativ, de parcă trăim sub dictatură şi e singura mişcare logică…

 5. Faptul ca iesi sau nu in strada e alegerea ta. Dar, in acelasi timp, nu prea e o parere valida daca vb doar din massmedia si din auzite pentru ca oamenii au tendinta de a denatura realitatea si de a imprima un caracter subiectiv relatarii. Nu poti sa spui ca toti „prostii” (ma rog, marea majoritate) de la Universitate au iesit in strada manati de motive obscure care nu au legatura cu disperarea de a nu mai face fata in tara lui Papura-Voda. Daca ai avea curiozitatea de a trece pe acolo seara ai avea surprinderea sa vezi multi oameni care nu mai sunt la prima tinerete, oameni care au iesit in strada din simplu motiv ca nu mai suporta loviturile primite din partea Guvernului. Gandeste-te ca sunt unii care trebuie sa se descurce cu un pic mai mult de un amarat de salariu minim pe economie. Gandeste-te ca sunt acolo oameni pe care disperarea i-a scos in tara – nu vreun sef de galerie, nu Chucky, nu Ponta. E tragic ca romanii inca nu au invatat ca nu prea e ok daca moare capra vecinului nu de alta dar intr-o societate capitalista e cam greu sa ii fie individului bine atat timp cat celorlalti le e rau. Solutia e sa creasca societatea per ansamblu (nu smecherii care stiu sa isi „traga”) dar asta nu se poate face fara o crestere a elementelor ce o compun. Iar atat timp cat acele elemente nu vor invata sa reactioneze, prompt si convingator, la actiunile amenintatoare nu se va schimba nimic si societatea o va duce din ce in ce mai rau. Fiecaruia ii place sa creada ca el e exceptia si ca nimic rau nu i se va intampla dar sunt curios cum vor reactiona oamenii care acum stau bine mersi in spatele televizorului/monitorului cand nu vor mai avea ce pune pe masa – netratata, criza, are un interesant efect de tip „snowball”. Asa ca poti fi sigur Cosmine ca, in ritmul acesta, vei ajunge si tu (ca si marea majoritate a populatiei) eventual in pragul aceleiasi disperari pe care o simt unii din „prostii” de la Universitate. Singura intrebare care se pune este cand … si daca veti mai fi suficient de multi ca sa mai puteti schimba ceva. Asa ca iti urez mult succes in spatele monitorului. Sunt ferm convins ca tu esti special si ca vei fi imun la declinul economic la fel cum sunt ferm convins ca solutia e sa stam sa parlamentam pe bloguri pentru ca acest lucru rezolva totul.

  • Vine şi răspunsul. Ai răbdare, o să încerc să scriu în pauza de masă.
   Până atunci, ţin să-ţi atrag atenţia că articolul de mai sus e scris luni dimineaţa, după vandalismele de duminică seara, şi nu se referă decât la alea. Despre restul, în articolul pe care o să-l scriu curând.

   PS. Te ştiu de-atâta timp şi n-am ştiut că ai păreri politice de stânga. Şi Pablo la fel, mi s-a confesat recent. 😀

 6. Nu am pareri politice nici de stanga nici de dreapta (sau se poate spune ca am si de stanga si de dreapta) Eu sunt din acest punct de vedere sustinatorul principiului dreptatii. In forma lor ideala si capitalismul si socialismul sunt acelasi lucru. O ideologie pune accent pe stimularea consumului in timp ce cealalta pe stimularea productiei. In forma lor ideala ambele sunt echilibrate si ergo beneficiaza in aceiasi masura la stimuli.

 7. Pingback: Pentru ce aş ieşi în stradă | Cosmin Maricari

 8. Pingback: Protestacii » Blog Search

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s