Grando-mânie

Deutsche Welle vs. BOR

Argumentarea BOR e interesantă, deşi inexistentă. Vor să construiască catedrala:

1. Din „necesitate liturgică”. Cică actuala Mitropolie este prea mică. E sindromul câştigătorului la Loto: se mută de la garsonieră în casă de druglord, cu 200 de camere şi turnuleţe. În fond banii de la Stat pentru BOR nu sunt tocmai bani câştigaţi de popi cu sudoarea sfintelor frunţi, nu? Joking aside, argumentul nu se susţine: cu banii ăştia se puteau face o grămadă de biserici mai mici, cu o capacitate totală mult mai mare. Deci NU

2. Din „necesitate publică”. O necesitate publică sunt toaletele, nu o catedrală. Pe Dorel când îl apucă necesităţile nu fuge-n cea mai apropiată biserică fremătând din genunchi. Zice BOR că aici vor avea loc manifestări „naţionale”. Cu alte cuvinte, ortodox = român. Muicăăă, cred că-s american… Şi totuşi, NU.

3. Va fi un „simbol al unităţii dintre lucrarea spirituală şi socială a Bisericii”. Lucrarea socială a Bisericii se traduce aici prin: luăm bani de săraci şi orfani şi construim o mega-discotecă în Centru. Cică o să fie acolo o cantină şi un cămin. Dar nu pentru toată lumea, ci pentru pelerini. Adică pentru cei mai spălaţi pe creier dintre credincioşi, ăia dispuşi să se fugărească prin ploi şi zăpadă sute de kilometri ca să mozolească nişte oase ca un arheolog foarte fericit. Cât de creştineşte din partea lor să aibă grijă de aproapele lor. Cum ar veni, NU.

4. Va fi un „simbol al unităţii dintre generaţii şi al românilor de pretutindeni”. Asta chiar n-o înţeleg. Facem un simbol al românilor de pretutindeni în Bucureşti, deşi am putea să facem mii de simboluri ale românilor, pretutindeni. Care simboluri pot fi şi biserici, dacă-i musai şi românii de pretutindeni se simt reprezentaţi de asemenea căsoaie. Şi cică stilul ăla kitsch e de fapt o reprezentare a tuturor stilurilor româneşti, di pisti tăt. Mmmm, NU.

5. Va fi un „simbol al demnităţii naţionale”. Ăsta-i foarte adevărat. Ce alt simbol mai bun pentru „demnitatea” noastră dacă nu un loc în care toţi românii să îngenuncheze? Că toată demnitatea noastră naţională se cam duce către cel-pe-care-nu-l-vom-numi când cineva ţine bine biciul. Mai bine NU.

6. Va fi „complementară şcolilor şi spitalelor din România”. Asta-i chiar nesimţire. Înseamnă că au manualul de biologie deschis la evoluţionism în altar? Truse de prim ajutor în pronaos? Preoţi specializaţi în chirurgie de urgenţă şi măicuţe căutând bosonul lui Higgs cu lupa? A se scuti. Legătura între biserică şi şcoală/spital este că prima suge fondurile celor din urmă. Evident, NU.

Poate ţin eu minte greşit da cred că era un episod din sezonul 2 al Bibliei, ăla cu Noul Testament, în care personajul principal, un june prim pe nume Hesus are o criză de anti-semitism şi distruge cartierul general al unor evrei care vindeau chestii-trestii în templul din Ierusalim. Dar eu cred că, totuşi, ăia care-au scris Biblia erau comunişti, că prea trăgeau turta pe spuza săracilor. Şi oricum, Biblia conţine doar nişte recomandări generale, nu reguli propriu-zise.

Oricum, BOR nu explică lucrul esenţial: de ce au nevoie de fonduri de la stat pentru a înălţa o căcăstoare babiloniană cu turnuleţe şi-un simbol falic în vârf mai înalt decât casa poporului. Şi să nu zică că n-au bani, că-s ditamai corporaţia. Le mai râmâne doar să se listeze pe bursă…

15 gânduri despre „Grando-mânie

 1. Pingback: Grando-mânie | Cosmin Maricari | BunDeCitit.ro

 2. Buna, am scris cred ca doua pagini A4 despre biserica si parerea mea despre religie, dar am renuntat sa iti mai dau „trimite comentariu”….. Acest subiect nu merita comentat, BOR e un stat in stat iar toata masa politicului are nevoie de cel mai mare agent electoral , Biserica Ortodoxa Romana! In 500 ani singurul lucru care va mai ramane din Biserica vor fii minunatele cladiri(vezi cazul comunismului) si las sa construiasca, sa castige firmele bani pe spatele prostilor, sa plateasca impozite la stat (NU!) si sa se roage pentru sufletelul tau si al meu , cine stie daca tot nu ne-am vazut de vreo 7 -8 ani poate ne vedem in rai( u wish!)! Biserica e acum un Breivik al romanilor, ne face rau sa ne atraga atentia de la raul ce ne paste in viitor!

  PS: Traisca Richard Dawkins nu? 😀

 3. Da ce, bre, raiu’ e apartamentul 42? 🙂

  „Biserica e acum un Breivik al romanilor, ne face rau sa ne atraga atentia de la raul ce ne paste in viitor!” – ahaha, bună asta! Deci, practic, biserica e un factor evolutiv, ne face mai puternici ca să supravieţuim. Darwin avea dreptate şi BOR dovedeşte lucrul ăsta. 🙂
  Rămâne doar să supravieţuim, cred că asta o să fie partea grea…

 4. 42 the number of the beast! 😛

  Lasa-i sa creada si in zana maseluta si in Peter Pan daca e nevoie, noi sa ne crestem copii si sa avem ce pune pe masa! Aveam seara de seara discutii contradictorii cu prietenul tau Ken pe tema asta, biserica si pastorii(sa nu zic ciobani) care au scris biblia si noi credem in ea! Foarte comic, sa fii multumit ca nu s-a nascut hans christian andersen pe vremea aia , sa vezi atunci la ce cal inaripat te inchinai azi! Asta este,incurc subiectul, dar sa termin….. biserica= plaga celor 2000 de ani de stagnare intelectuala si de prostie indoctrinata la scara larga! Problema e ca ,inca, nu am scapat de ea si isi face casa dupa chipul si asemanarea ei (mare si poleita pe exterior si goala si rece pe interior)! deci sa le dam dreptate ateilor din state si dorinta lor de a nu plasa crucea la WTC sau era WTF :))

  • Tot respectul pentru Andersen, dar ăştia care au scris Biblia au avut mult mai multă imaginaţie. Ca literatură, Biblia este una dintre cele mai puternice cărţi ever. În plus, nu cu credinţa am eu probleme, ci cu religia. Vorba aia: „I got nothing against God, it’s his fan club I can’t stand” 🙂

 5. Economic vorbind, e foarte smecher ce vor astia sa faca. Turismul religios e de baza prin tarile astea est-europene.
  Spiritual vorbind, va lumina inima multor oameni care isi cladesc fericirea si existenta prin religie.
  Politic vorbind, e o mana cereasca pentru politicieni, reprezentand o masa enorma de votanti. Sa n-o dam in balarii, ca fut fondurile pentru spitale si scoli, ca stim cu totii ca asta e mare vrajeala. Oricum guvernu le-a inchis jumate’. Decat Q7 si Vuitton pentru o mana de oameni mai bine o catedrala pentru cei multi.
  Ciao.
  Daca vrei sa te revolti pe ce fac astia cu banii publici, ai n motive, asta cu viitoarea catedrala e minor…

  • Economic vorbind, n-are nicio utilitate. Nu poţi amortiza o investiţie de mai mult de un miliard de euro vânzând lumânări babelor. Turismul religios e minunat, doar că pelerinii nu vin la moaşte ca la all-inclusive, să cheltuiască bani. Şi străinii n-or să vină niciodată să vadă o clădire atât de urâtă, oricât de religioşi ar fi. Dacă ar fi existat măcar o mică şansă să câştige vreun leu de pe urma catedralei, ar fi spus-o BOR, nu tu.
   Spiritul vorbind, oamenii care au nevoie să se închine într-o biserică atât de mare n-au înţeles nimic din religia pe care o practică. Biblia e plină de citate despre sărăcie şi smerenie, despre iubire şi dăruirea întru aproapele. Nu scrie nicăieri că trebuie să faci un rahat imens cu moţ aurit ca să fii mai creştin decât alţii.
   Politic vorbind, ai dreptate, atrage votanţi. De aia are sprijin transpartinic. Iar faptul că au existat şi probabil încă există tunuri mai mari decât ăsta nu mă împiedică să mă indignez. Măcar indignarea mea e reală, nu jucată prost ca la televiziuni, unde tot felul de Dane Grecu urlă din motive care de care mai penibile.

   Ciao.

 6. daca se duc la Paris sa vada turnul ala de otel, cu siguranta se vor inghesui si la o imensa catedrala ortodoxa, au nevoie doar de un marketing bun. Toate marile centre urbane vestice au catedrale impunatoare, magnet pentru turisti. Turistii evlaviosi sunt o sursa importanta de venit, vezi Fatima sau Vatican ( nu sunt toti saraci, nu sunt toti ca Gigi). Stii care e simbolul orasului Rio de Janeiro? sa nu mai zic de Sf Vasile din Moscova, Notre Damme, Domul din Milano, Catedrala din Nurenberg etc.
  Avea Cretzu un vers misto. ” Inchide televizorul, e primul pas spre libertate!”.

  • Diferenţa este că alea de care spui tu sunt opere de artă, nu se fac remarcate (doar) prin mărime. De fapt, lângă un kitsch monstruos precum Casa poporului nu puteam erecta decât un altul. Nu?

 7. Daca motu ala de otel din mijlocul Parisului e opera de arta, eu imi tai venele pe lung ca sa fiu sigur de rezultat! :))
  Casa Poporului este monstruoasa, dar are un scop precis, e o cladire administrativa, nu ii trebuie briz brizuri. In toata lumea, cladirile administrative, au un rol pur functional, arhitectura fiind pe locul 2.

 8. Dintele meu inpotriva bisericii imi spuneca puteau sa finanteze din banii astia, niste oarece centre de reabilitare si reintegrare a aurolacilor, sau a celor care au pierdut tot, sau pentru orice alceva care sa dovedeasca utilitate pentru societate! Tot el imi spune ca noi, romanii in general, ca daca mai sunt exceptii, ele nu ma intereseaza, suntem dusi cu pluta rau de tot, si ca ,intr-o gena, transmitem ereditar masochismul…

 9. Pingback: Sfântă ipocrizie | Cosmin Maricari

 10. Pingback: Biserica şi mandatarea prin tăcere | dAImon's blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s