Cruci şi dumnezei

Ateii nu e proşti.
În teorie, pentru că ştirea asta mi-a cam dărâmat preconcepţiile.

Pe scurt: un grup denumit The American Atheists se opune instalării unei cruci la memorialul de la World Trade Center. Pentru că:
a) nu este „constituţional”,
b) o mare parte din fondurile (neimpozitate) ale organizaţiei National September 11 Memorial and Museum provin de la Stat (70 din 90 de milioane de dolari)
c) crucea lezează sentimentele ateilor şi cele ale oamenilor de alte religii
d) nu e fair-play deoarece nu sunt instalate şi simboluri ale altor religii.

Eu nu poci pentru ca să înţeleg argumentele astea, ateu fiind:
a) Crucea respectivă nu a fost pusă acolo de stat. Nu s-a dus acolo Obama cu-o lopăţică să planteze cruci. Organizaţia National September 11 Memorial and Museum este non-profit şi rolul său principal este realizarea muzeului. E treaba lor dacă pun cruci sau semilune acolo, n-o fac în numele Statului. Poţi spune despre acţiunile unei organizaţii private că sunt neconstituţionale? Sau: ale cui şi care drepturi constituţionale sunt încălcate de crucea respectivă?
b) Monumentul e făcut din două traverse culese din rămăşiţele turnurilor, sudate-n formă de cruce. Câţi bani s-or fi cheltuit din alea 70 de milioane de dolari pentru lucrarea asta deosebită? Mai mult de 10.000 de dolari (cu toate cheltuielile aferente incluse) nu cred că a costat. Vrând-nevrând (şi-atât de tare n-aş vrea…), creştinii sunt majoritari, mai ales în SUA, şi oricum nu e posibil sau necesar ca statul (orice stat) să obţină acordul fiecărui cetăţean în parte pentru fiecare mie de dolari cheltuită.
c) Asta e cea mai ridicolă chestie. În cel fel poate o formă care nu are nicio încărcătură simbolică pentru persoanele non-creştine să le afecteze? Ar trebui să am vreo aversiune geometrică faţă de intersecţia a două paralelipipede? Să plâng când văd o semilună? What the holy fuck? Suntem atei, nu vampiri, lăsaţi porcăriile cu sensibilităţile faţă de simboluri pentru fundamentalişti şi poeţi.
d) Alfa şi omega tuturor argumentelor: un singur simbol religios ne răneşte psihicul de atei sensibili. Toate simbolurile religioase adunate ne fac mai buni, mai curaţi şi mai uscaţi. Separat, cauzează implozia spontană a ateilor mai ceva decât Blade. Împreună, n-avem nicio treabă, că reprezintă noul zeu: corectitudinea politică.

Şi-acu să ne înţelegem: cred că un memorial care să nu implice explicit nicio religie era mult mai adecvat. O statuie ceva, la care să se poată ruga oamenii de orice religie şi pe care s-o poată admira orice ateu. Dar mă enervează stupiditatea protestului. Nu cumva ar trebui noi, ateii, să fim în primul rând raţionali? De ce organizaţia asta idioată vorbeşte în numele ateilor când de fapt nu face decât să apere una sau mai multe religii în faţa altora?

Încep să cred că-n ţara unde totul e posibil, ateii devin la fel de imbecili şi fundamentalişti ca şi creştinii împotriva cărora protestează. Eu zic totuşi că ateii trebuie să-şi păstreze luciditatea şi umorul. Genul ăsta de căpoşenie încrâncenată şi-ncruntată e rezervat deja de religie.

10 gânduri despre „Cruci şi dumnezei

 1. Pingback: Cruci şi dumnezei | Cosmin Maricari | BunDeCitit.ro

 2. Dacă nu pun şi o troiţă, tot degeaba. Şi poa’ să pună şi de-o catedrală, ceva. Din alt punct de vedere, să nu uităm că de asta e frumoasă libertatea, ca să poată spună şi necredincioşii ăia de atei ce vor fără să vină noua dreaptă/stângă şi fanii lui gigi să-i bumbăcească.

  • Aaa… păi unde zic eu că n-au voie ateii să zică ce vor? E vorba de stilistica expresiei aici: vreau ca ateii să se manifeste altfel decât fundamentaliştii. Adică raţional.
   Plus că-s şi eu ateu, poate nu s-a înţeles din text. Şi nu mă simt reprezentat de indivizii ăştia care se proclamă fruncea ateismului din cea mai credincioasă ţară din lume.

 3. Au dreptate, nu de alta dar acolo au murit si ceva arabi! 😛 Ca un ateu mic si indarjit ,cred ca asa o stire nu trebuie crezuta 🙂

  • Grrr, îţi uitasem stilul. 😛

   Dar arabii ăia n-au şi ei un purtător de cuvânt ceva? O organizaţie a arabilor non-săritori în aer, anti-suicid, nepoftitori de 72 de fecioare? Sau trebuie să intervină organizaţia ateilor în numele lor? Şi după aia să-i ia la rând pe evrei, budişti, animişti, pastafarieni şi ce-or mai fi fost pe acolo?
   Nu ţi se pare ciudat că trebuie să protesteze ateii în numele unei religii, oricare ar fi aia?

 4. man, io nus ateu, da nici cu religia nu am definit ceva! Sunt si de dreapta, si de stanga, daca vrei! Cam ca papura, asa…Da nus ce treaba as avea io cu unu care vrea si el o cruce, sau un ceva la el in ograda! E treaba lui, constitutional, sau nu! Da daca baga de o catedrala, pe banii mei, apoi, scuza-mi te rog expresia, da sa-i iau mortii in p..

  • Catedrala e cu totul altă treabă. Nu mai comentez, că s-au găsit destui să o facă, atei şi creştini side-by-side. În protestul împotriva catedralei, dragostea faţă de aproapele e înduioşătoare. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s