Replici de tranziţie II: „Vârful aisbergului”

Origine: Martie 1899, Antarctica. Nava Belgica este prizoniera gheţurilor de un an. Pe punte, Emil Racoviţă înfruntă cu stoicism gerul, alături de un mus zgribulit şi zbanghiu (era străbunicul lui Băsescu). În jurul lor, gigantice blocuri de gheaţă plutesc fără nicio treabă precisă. Musu, impresionat până peste poate, exclamă ca un precursor al lui Mo:
– Tulai, Doamne, câta sloiu!
Înduioşat de naivitatea tânărului, Racoviţă-i răspunde cu sictirul instalatorului expert şi accent de Vaslui:
– Uăi, puţă, aista-i doar vârful aisbergului!
– Abstraaaact!, răspunde musul răpus de admiraţie şi de dârdâială.

Câţiva ani mai târziu, în dormitorul nupţial, soţia lui Emilică îl urmăreşte cum se dezbracă:
– Uuuu!, admite dama, plăcut surprinsă.
Racoviţă o priveşte mândru:
– Ehe, asta-i doar vârful aisbergului!

Definiţie. Ăsta-i refrenul românului când vrea să-ţi arate cam cât de sublim de inteligent e el. Prin definiţie şi moştenire genetică, noi, românii, „ştim mai bine”. Păi, cum, ne lăsăm noi prostiţi ca americanii ăia graşi care cred că Buzz Aldrin a fost pe Lună? Neeeee, pe noi nu ne duce nimeni cu zăhărelul. Pentru că noi avem capetele atât de adânc înfipte în fundurile proprii încât nu avem cum să înghiţim rahat de la alţii. Pentru că de acolo, din adâncuri (apropo de Racoviţă), vedem partea ascunsă a lumii. (Nu mă exclud, pentru că, deşi nu cred că-s un scufundător perfect, un fel de snorkeling prin fosele septice tot mă surprind făcând uneori.)

Profilul-robot al utilizatorului frecvent. Orice pensionar din orice cătun al patriei e un mic Morpheus, pregătit oricând să-ţi bage pe gât cu forţa pilula roşie. Normal, ei nu citesc, pentru că-n cărţi sunt scrise doar minciuni, cu excepţia celor scrise de Pavel Coruţ. Pe Internet nu intră, tehnologia e unealta diavolului, ca şi paşaporturile cu cip. Se informează de la domnu Dan, de la televizor. Şi sunt oricând gata să-ţi dezvăluie realitatea. Desigur, politica este tema preferată a acestor whistleblowers care dispar din agora în ziua de pensie. Dar poţi afla informaţii la fel de interesante şi inutile despre: cancere, Holocaust, aselenizare, Illuminati, revoluţie etc. O portretizare perfectă găsiţi în „A fost sau n-a fost”, în persoana lui Nea Pişcoci. Oscar pentru Mircea Andreescu (apropo, ştiţi că a Sergiu Nicolaescu n-a luat Oscar pentru Mihai Viteazul doar pentru că nu au vrut ruşii? Şi că ăsta-i doar vârful aisbergului?)

Efect. Depinde de context şi de simţul umorului. În general şoc şi groază la ideea că există oameni care pot să gândească atât de sucit. De exemplu, acum 3-4 săptămâni, văzându-mă cu Ştiinţă şi tehnică în mână, un moşuleţ mi-a zis cu toată seriozitatea:
– Dacă dispare Gugăl ăsta, murim toţi, femei, copii, animale, tot o să dispară de pe faţa Pământului, ca dinosaurii! Şi ăsta-i doar vârful aisbergului.
Deci Armageddonul e doar începutul. Deeeeeep!
Efectele s-au mulat pe modelul Kubler-Ross, mult accelerat: întâi am negat ideea că există asemenea oameni, după aceea m-am enervat că le permitem să existe, m-am gândit că trebuie să existe o explicaţie a existenţei lor, apoi m-a întristat gândul că există şi, în final, am acceptat nu doar că există, dar şi că-s predominanţi în anumite ecosisteme de tranziţie.

Contraatac. Ştiţi ce-am aflat că merge perfect? După şocul iniţial şi acceptarea finală, izbucniţi în cel mai hohotitor, isteric, cartoonish, scandalos şi grohăitor râs posibil. Recomand ţinutul cu mâinile de burtă, plesnitul palmelor pe genunchi, arătatul insistent cu degetul (arătătorul, spre emiţătorul fatidicului enunţ, nu vă lăsaţi cuprinşi de insticte joase. Celălalt deget e pentru trafic.) şi, dacă circumstanţele permit, ROFL. Cu cât asistenţa e mai numeroasă, cu atât sunt mai multe şanse ca cititoru-n sloiuri să nu mai repete propoziţia. Godspeed!

Prima parte o găsiţi aici: Replici de tranziţie I: „Hai să fim serioşi”.

14 gânduri despre „Replici de tranziţie II: „Vârful aisbergului”

 1. Pingback: Replici de tranziţie II: „Vârful aisbergului” | Cosmin Maricari | BunDeCitit.ro

 2. Mijto. Si bine aia cu Aldrin, da’ asa se intampla, al 2-lea nu e nici o data la fel de celebru ca primul, desi sunt fo 12 toti.
  Si schimba template-ul cum era inainte. E mai rau la ochi asta

  • Heh, ăla pocnit de Aldrin era un de-ăsta cu conspiraţia, convins că oamenii n-au fost şi nici nu pot ajunge pe Lună.
   E chiar aşa de rea tema asta? Dacă-mi mai zic doi oameni, o schimb. Oricum, e temporară, sper să-mi cumpăr curând domeniu şi temă. De şmecher.

  • Îmi cer scuze dacă am lăsat impresia că am pretenţia să văd pensionari bine informaţi. Dar măcar bunul simţ să nu se bage-n treburile altora de l-ar avea.
   Despre A3 vs. OTV am precizat şi-n altă parte din ce cauză nu-s la fel: A3 declară că oferă informaţii şi de fapt toarnă rahat cu polonicul; OTV declară că oferă rahat şi exact asta-ţi dă. Câştigător: OTV. Măcar pentru că-s autentici.

  • Cu cât un popor este mai „aşezat”, cu atât creşte nivelul de trai şi pe măsură ce bunăstarea populaţiei se duce-n sus, urcă şi nivelul de informare. Cu cât oamenii sunt mai informaţi, cu atât o să găseşti mai puţini indivizi care să te atragă-n conversaţii despre cât de buni suntem noi şi cât de răi/proşti sunt evreii/americanii/europeanii etc.
   Tranziţia noastră este sinonimă cu sărăcia, comunismul, lipsa de bun-simţ, devălmăşia valorilor etc. E sinonimă cu Iliescu, Băsescu, Vadim, Voiculescu etc. Cu Antena 3 şi Realitatea TV. Cu Pavel Coruţ şi fata de la pagina 5.

   Dacă te referi strict la povestea cu pensionarul, cred că fiecare om are impresia că devine tot mai înţelept pe măsură ce trece timpul. Dar mi-e greu să-mi imaginez pensionari americani/germani/japonezi etc. care te-ar agasa cu teoria conspiraţiei prin transportul în comun din New York/Berlin/Tokio. Sunt şi de ăştia probabil, dar la noi sunt atât de mulţi că n-ai loc de ei în parc. 🙂

 3. Ba tata,si daca aisbergele lu’ matale n-avea varf? Si cum le zici tu pe toate ca un om mare…Mai ca dezghet din juisare taman pi godspeedu’ cel circumstantial.Apropos,de loc sau de mod ?

  • a) „Ba tata,si daca aisbergele lu’ matale n-avea varf?”
   – Ar fi plat.
   b) „Si cum le zici tu pe toate ca un om mare…”
   – Size is in the eyes of the beholder.
   c) „Mai ca dezghet din juisare taman pi godspeedu’ cel circumstantial. Apropos,de loc sau de mod?”
   – Cri(p)ticule.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s