„Concerte și priveghiuri la lumina lumânării”. Wikileaks, episodul 10.

130447 11/16/2007[1] 15:46 07BUCHAREST1286 Ambasada Bucureşti CONFIDENŢIAL VZCZCXRO8484 OO RUEHDBU RUEHFL RUEHKW RUEHLA RUEHROV RUEHSR DE RUEHBM #1286/01 3201546 ZNY CCCCC ZZH O 161546Z NOV 07 FM AMEMBASSY BUCHAREST TO RUEHRL/AMEMBASSY BERLIN IMMEDIATE 0283 RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 7615 RUEAIIA/CIA WASHINGTON DC IMMEDIATE RUEAWJA/DEPT OF JUSTICE WASHINGTON DC IMMEDIATE RHMFISS/HQ USEUCOM VAIHINGEN GE IMMEDIATE RHEHNSC/NSC WASHDC IMMEDIATE RUEKJCS/SECDEF WASHINGTON DC IMMEDIATE RUEKJCS/JOINT STAFF WASHINGTON DC IMMEDIATE INFO RUEHZL/EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE IMMEDIATE C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 03 BUCHAREST 001286

SIPDIS[2]

SIPDIS

STATE FOR EUR/NCE – JUDY GARBER; NSC FOR STERLING

E.O.[3] 12958: DECL[4]: 16.11.2017

ETICHETE: PREL, PGOV, KLIG, MARR, RO

SUBIECT: Impactul potenţial al ofertei în cazul Teo Peter în România

Clasificat de: ambasadorul Nicholas F. Taubman din motivele 1.4(b) şi (d).

1. (C)[5] Rezumat: Iminenta „ofertă finală” a Serviciului pentru Revendicări Externe al Armatei SUA în Europa pentru familia starului rock român Teofil Peter, ucis în 2004 într-un accident rutier în care a fost implicat fostul comandant al detaşamentului de puşcaşi marini al Ambasadei SUA în Bucureşti, va avea cu siguranţă un impact negativ semnificativ asupra relaţiei dintre SUA şi România. În cazul probabil în care familia lui Peter va face publică ştirea că Guvernul SUA a răspuns cu o ofertă de doar 80.000 dolari la cererea lor de despăgubire de mai multe milioane de dolari, conducătorii şi liderii de opinie din România vor reacţiona zgomotos şi emoţional, contestând câteva dintre cele mai importante teme ale parteneriatului nostru bilateral. Preşedintele Băsescu, primul-ministru Tăriceanu şi alţi politicieni importanţi vor sprijini cu siguranţă familia vedetei, chiar dacă unii politicieni cu viziune pro-americană vor încerca, din culise, să calmeze indignarea publică anticipată. Protestul populaţiei faţă de ceea ce va fi considerat de majoritatea românilor drept o ofertă insultător de mică pentru urmaşii regretatului Peter va alimenta apeluri reînnoite pentru retragerea rapidă a trupelor române din Irak, de această dată cu o susţinere mult mai largă din partea publicului. De asemenea, sprijinul acordat de Parlamentul României şi de o parte a publicului prezenţei trupelor SUA în facilităţi militare româno-americane de lângă Marea Neagră va scădea puternic, cel puţin temporar. 21 noiembrie, data înştiinţării avocaţilor familiei lui Peter, se apropie cu repeziciune şi aproape va coincide cu data morţii lui Peter, 4 decembrie, dată în care au avut demonstraţii anti-SUA în România în anii precedenţi. Prin urmare, ne pregătim pentru o degradare furtunoasă a relaţiei cu România, alimentată de urmările în continuare negative ale decesului acestui simbol cultural român. Popularitatea şi interesele noastre în România ar putea fi afectate pe termen lung de o parte a daunelor de imagine suferite. Sfârşitul rezumatului.

2. (C) Teo Peter, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi muzicieni rock ai României, a fost ucis în data de 4 decembrie 2004, în Bucureşti, într-un accident care a implicat taxiul în care se afla acesta şi un autovehicul oficial al Ambasadei, condus la primele ore ale dimineţii de fostul comandant al detaşamentului de puşcaşi marini al Ambasadei SUA în Bucureşti, sergentul de stat major Christopher Van Goethem. Van Goethem a părăsit România la câteva ore după accident, conform termenilor imunităţii diplomatice de care beneficia acesta, însă mulţi români au interpretat plecarea sa precipitată înainte ca anchetatorii locali să-l poată chestiona şi să îi măsoare nivelul de alcool în sânge ca pe o insultă şi o încercare de a-l feri pe puşcaşul marin de rigorile justiţiei. Au avut loc demonstraţii în faţa Ambasadei şi s-au făcut eforturi pentru ca o stradă din apropiere să fie redenumită cu numele muzicianului decedat. Sergentul Van Goethem a fost ulterior judecat în sistemul juridic al Armatei SUA pentru o serie de acuzaţii. O curte marţială militară a conchis în ianuarie 2006 că, deşi a făcut declaraţii false şi a obstrucţionat justiţia, el nu se face vinovat de acuzaţia mai gravă, de omor din culpă. Juriul, oarecum surprinzător, a limitat pedeapsa puşcaşului marin la o scrisoare oficială de mustrare. Această veste a adus, la rândul său, un alt val de proteste.

3. (C) În prezent, Serviciul pentru Revendicări Externe al Armatei SUA în Europa plănuieşte să trimită reprezentanţilor legali ai familiei lui Peter oferta finală, cu o valoare totală de 80.000 de dolari, împărţită între cei trei reclamanţi, inclusiv Teofil Claudiu Peter, fiul muzicianului. În materialul de informare trimis recent Ambasadei, Serviciul pentru Revendicări Externe al Armatei arată că despăgubirile pentru familia lui Peter au fost decise conform Legii privind revendicările externe, care „utilizează legile străine pentru calcularea despăgubirilor”. În ghidul de presă aferent se precizează: „Acest lucru înseamnă că se aplică legea din ţara în care este făcută revendicarea, în acest caz legislaţia din România.” „Despăgubirile sunt similare celor stabilite de curţi de judecată din România în cazuri similare”, continua textul din ghidul de presă, „şi sunt conforme cu principiile de compensare justă şi respect pentru viaţa umană ale SUA şi România”. Documentele Serviciului pentru Revendicări Externe al Armatei SUA în Europa continuă, arătând că Serviciul a angajat „o firmă de avocatură prestigioasă din România pentru consilierea Comisiei privind prevederile corecte ale legislaţiei româneşti …(şi) a stabilit că suma cerută de reclamanţi depăşeşte cu mult pierderile financiare suportate de aceştia. În plus, Comisia nu a găsit nici un precedent relevant care să justifice acordarea de daune morale cu o valoare măcar apropiată de suma cerută.” O parte a despăgubirilor aprobate va fi utilizată pentru rambursare sumei cheltuite de familie pentru serviciile funerare ale domnului Peter.

4. (C) Se pare că urmaşii lui Teo Peter au cerut iniţial despăgubiri totale în valoare de mai multe milioane de dolari. Într-o scrisoare trimisă Ambasadorului la 1 noiembrie de firma de avocatură care reprezintă familia lui Peter, Arent Fox, avocatul John M. Gurley sugerează că reclamanţii cer în prezent despăgubiri de 1 milion de dolari. În ceea ce el denumeşte „Revendicările familiei Peter: octombrie 2007”, Gurley prezintă câteva precedente de acordare a unor despăgubiri egale sau mai mari, inclusiv cazul unei femei din Australia care a primit 1 milion de dolari după ce a fost accidentată de mingea de golf lovită de un militar al Marinei SUA şi cel al despăgubirilor de 1,9 milioane de dolari acordate familiei unui păstor de capre adolescent din Mexic care a fost victima unui accident care a implicat Armata SUA. Gurley citează şi despăgubirile de 2 milioane de dolari oferite familiilor victimelor unui accident de teleferic în Italia[6], în care a fost implicat un avion de vânătoare al SUA, caz care a fost citat în mod repetat în media românească şi de către guvernanţii români. Gurley arată în scrisoarea sa că a cerut fără succes transferul revendicării de la Serviciul pentru Revendicări Externe al Armatei SUA în Europa, cu sediul în Mannheim, la Fort Meade (biroul central al Serviciului de Revendicări) sau la Washington, D.C. Citând „semnele foarte descurajante” primite de familia lui Peter de la Serviciul pentru Revendicări, Gurley încheie spunând că speră într-o rezolvare „într-un mod adecvat pentru toate părţile implicate” al cazului familiei Peter, înainte de summitul NATO în Bucureşti din aprilie 2008, arătând că „ar fi regretabil pentru România şi pentru Statele Unite dacă summitul NATO ar fi umbrit de incapacitatea guvernului SUA de a pune punct cazului Teo Peter într-un mod corect”.

5. (C) După ce valoarea despăgubirilor este comunicată reprezentanţilor legali ai familiei de la firma Arent Fox, miercuri, 21 noiembrie (ziua care precede Ziua Recunoştinţei), ne aşteptăm ca familia şi reprezentanţii săi legali să acţioneze rapid, condamnând public oferta SUA şi apelând la liderii României şi la mas-media pentru a exercita imediat presiune asupra reprezentanţilor SUA, cu scopul obţinerii unor despăgubiri mai mari. Funcţionari ai Ministerului de Afaceri Externe al României ne-au spus recent, în conversaţii neoficiale, că familia s-a întâlnit cu primul-ministru şi cu Ministrul de Externe în ultimele săptămâni pentru a arăta că sunt hotărâţi să se angajeze într-o luptă publică în cazul în care oferta finală va fi inacceptabil de mică. În aceste condiţii şi având în vedere apropierea zilei comemorative a morţii vedetei rock, ne aşteptăm ca Ambasada să fie în centrul mai multor demonstraţii, inclusiv concerte şi priveghiuri la lumina lumânării. Iniţiativa de redenumire a străzii pe care este localizată Ambasada cu numele lui Teo Peter va fi reînnoită şi este posibil ca funcţionarii municipali să cedeze în faţa valului de indignare publică faţă de suma oferită drept despăgubiri.

6. (C) Un alt raport pe care l-am primit recent sugerează că autorităţile statului român, acţionând prin canale UE, vor încerca să-l cheme în judecată pe Van Goethem, care este, din câte ştim, angajat al Ambasadei SUA din Berlin.

7. (C) Mai grav, ne aşteptăm ca despăgubirile oferite în cazul Peter şi atenţia acordată ulterior cazului de către mass-media să îi încurajeze pe criticii prezenţei militare române în Irak, precum şi pe alţi politicieni anti-americani, de exemplu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, să ceară retragerea imediată a trupelor româneşti. În acest condiţii, ei ar putea strânge un nivel suficient de susţinere pentru a întări opoziţia faţă de sprijinul acordat de către România acţiunilor SUA în Irak, existând chiar posibilitatea forţării unei modificări a politicii României în acest sens. Deşi preşedintele Băsescu a dovedit un angajament ferm faţă de prezenţa continuată a trupelor noastre în Irak, el este conştient de faptul că doar o treime din populaţia României susţine menţinerea trupelor acolo, chiar şi înainte de protestele cauzate de cazul Peter. În orice caz, reaprinderea controversei privind modul în care SUA va trata acest caz îi va pune pe cei mai apropiaţi prieteni ai noştri din Guvernul României, inclusiv pe Preşedintele Băsescu, într-o situaţie politică foarte stânjenitoare. Este destul de probabil că Partidul Liberal şi alte grupări politice care încearcă să găsească o temă care să le majoreze susţinerea în perioada premergătoare alegerilor europarlamentare din 25 noiembrie se vor „înfăşura în drapelul naţional” şi vor încerca să profite politic de acest caz, adoptând o retorică politică anti-SUA. În termeni mai generali, ştirile privind oferta în cazul Peter va reduce puternic, cel puţin temporar, suportul pentru sporirea prezenţei militare a SUA în bazele comune de la Marea Neagră, inclusiv cele de la baza aeriană Kogălniceanu şi de la poligonul Babadag. Deşi nivelul de acceptare publică a bazelor a fost constant, contactele noastre ne-au avertizat că acesta este vulnerabil în faţa îngrijorării privind creşterea ameninţării teroriste în România şi a relatărilor negative privind comportamentul personalului militar al SUA, având ca prim punct de referinţă accidentul lui Teo Peter şi evoluţia ulterioară a acuzaţiilor aduse sergentului Van Goethem.

8. (C) Există şi alţi factori de risc, mai puţin previzibili. Ca urmare a controversei din această săptămână privind criticarea de către Ambasador a eforturilor Parlamentului de a submina independenţa procurorilor români şi capacitatea acestora de a investiga cazurile de luare de mită şi de corupţie, un scandal privind despăgubirile oferite în cazul Teo Peter ar putea permite criticilor şi oponenţilor noştri din scena politică românească să submineze alte iniţiative importante care sunt abia la început. Prima şi cea mai importantă dintre acestea se referă la accelerarea eforturilor pe care le depunem împreună cu Lockheed-Martin să convingem România să aleagă opţiunea F-16/JSF pentru înlocuirea flotei învechite de MiG-uri. Lockheed-Martin, împreună cu aliaţi din Administraţia Prezidenţială şi din Ministerul de Apărare, caută o modalitate de a asigura acordarea contractului privind avioanele de vânătoare prin metoda „negociere cu o singură sursă”, pentru a evita blocarea procesului în birocraţia de la Bruxelles de către principalii competitorii europeni ai F-16/JSF, Grippen şi Eurofighter. Acesta urma oricum să fie un proces problematic, noi aşteptându-ne ca susţinătorii achiziţionării de aeronave europene să invoce public o încălcare a regulilor. Scandalul privind cazul Teo Peter ar putea reprezenta un punct cheie care să determine îndepărtarea de opţiunea SUA, chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla doar din cauza percepţiei publice.

9. (C) Puţine instrucţiuni pe care le-am primit de la Serviciul pentru Revendicări al Armatei SUA în Europa sugerează direcţionarea tuturor întrebărilor din partea mass-media româneşti către echipa de relaţii publice a USAREUR (Armata SUA, Europa) sau, ca alternativă, către purtătorii de cuvânt ai USMC (United States Marine Corps – Infanteria marină a Statelor Unite) de la Quantico. Acest lucru va limita în mod sever capacitatea noastră de a răspunde aici, în România, şi de a ne apăra în faţa unora dintre cele mai periculoase acuzaţii pe care le vom înfrunta. Credem că această strategie media implică un risc enorm de apariţie a unor consecinţe neintenţionate, având în vedere barierele geografice, lingvistice şi culturale. Acesta este un alt factor care trebuie luat în calcul la evaluarea generală a riscurilor presupuse de acţiunile iminente ale Serviciului de Revendicări.

10.(C) Ca rezumat, sperăm că această criză politică şi de relaţii publice, privind accidentul rutier din 2004, va putea fi gestionată corespunzător. Suntem însă îngrijoraţi deoarece, în circumstanţele actuale, interesele noastre cheie, inclusiv menţinerea trupelor româneşti în Irak şi continuarea dezvoltării pozitive a parteneriatului apropiat cu Bucureştiul în domeniul apărării şi securităţii, ar putea suferi daune de durată. Aceasta a fost o problemă extrem de dificilă încă de la început şi rămâne cea mai mare „pată” în relaţia noastră bilaterală recentă.

TAUBMAN


[1] Data expedierii telegramei. În cazul acesta, 16 noiembrie 2007 (16.11.2007).

[2] Indicativul SIPDIS înseamnă că documentul respectiv se transmite doar prin reţeaua secretă, adică prin SIPRNet (Secret Internet Protocol Router Network). Mai multe detalii despre situaţiile în care se foloseşte SIPDIS, puteţi găsi în documentul oficial. (Explicaţie oferită de Diana.)

[3] E.O. (Executive Order) – ordin executiv al preşedintelui Statelor Unite ale Americii. Ordinul executiv 12958 se referă la clasificarea, păstrarea şi declasificarea informaţiilor privind securitatea naţională a S.U.A. Mai multe informaţii, aici.

[4] DECL (Declassify) – Data declasificării

[5] C (Classified) – Clasificat

[6] În 1998, un avion de vânătoare al Armatei SUA care zbura la joasă înălţime a tăiat cablul unui teleferic într-o staţiune de schi italiană de lângă oraşul Cavalese. 20 de oameni au murit în urma acestui accident, iar cei doi piloţi ai aeronavei militare au fost achitaţi de acuzaţiile de omor din culpă. Mai multe detalii, aici.

Versiunea în limba engleză este disponibilă pe Trilema, aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s