„Prea repede, prea mult, prea tare”. Wikileaks, episodul 8, partea a 3-a.

Aceasta este partea a treia a unei telegrame de dimensiuni mai mari în care Ambasada SUA prezintă informaţii despre principalii membri ai Alianţei PNL-PD. Primele două părţi sunt disponibile aici şi aici.

24315 12/20/2004[1] 5:36 04BUCHAREST3479 Ambasada Bucureşti CONFIDENŢIAL Acesta este un fragment extras din telegrama originală. Textul complet al telegramei originale nu este disponibil. C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 05 BUCHAREST 003479

SIPDIS[2]

STATE DEPT FOR EUR/NCE – WILLIAM SILKWORTH STATE DEPT ALSO FOR INR/B

E.O.[3] 12958: DECL[4]: 17.12.2014

ETICHETE: PGOV, PREL, PINR, KDEM, SOCI, ECON, PHUM, RO, informaţii biografice

SUBIECT: România: date biografice ale personalităţilor cheie ale alianţei dintre partidele Naţional Liberal şi Democrat

Clasificat de: şeful direcţiei politice Robert S. Gilchrist din motivele 1.4 B şi D

Vedetele Partidului Democrat
15. (C) Emil Boc, primarul oraşului Cluj, este cel mai cunoscut politician din PD după preşedintele ales Băsescu. El este numărul doi în ierarhia PD după Băsescu, ocupând funcţia de preşedinte executiv. Când Băsescu va depune jurământul ca preşedinte al României, Boc va deveni preşedinte interimar al PD până la convenţia partidului din mai 2005. Boc este un politician chibzuit, un avocat respectat şi un profesor de ştiinţe politice care a ajutat la înfiinţarea Departamentului de ştiinţe politice şi administraţie publică al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj. Nefiind tipul de persoană care să evite controversele, Boc este cunoscut pentru francheţea sa, însă contrabalansează idealismul prin pragmatism. Discursul public al lui Boc poate fi incoerent şi necontrolat, chiar haotic, ceea ce l-a făcut pe un clujean să remarce că uneori „vorbeşte prea repede, prea mult şi prea tare”. În alegerile municipale din iunie 2004, Boc l-a învins atât pe primarul în funcţie, un membru de o xenofobie notorie al partidului naţionalist extremist România Mare (PRM) al lui Corneliu Vadim Tudor, cât şi pe popularul fost Ministru de Interne al PSD, Ion Rus. Ca parlamentar, Boc a fost principalul susţinător al proiectelor de revizuire a Constituţiei României în 2003 şi al legislaţiei anti-corupţie. El are relaţii personale şi profesionale bune cu Băsescu.
Preşedintele ales este, se pare, naşul de botez al unuia dintre copiii lui Boc şi Băsescu a declarat recent că şi-ar dori „mai mulţi de Boc” în Alianţă. Boc este un contact foarte vechi al Ambasadei, apreciat pentru sinceritate şi accesibilitatea sa. Vorbeşte engleza excelent.

16. (C) Adrian Videanu, cel care va fi probabil propunerea Alianţei pentru funcţia de vice-premier, este unul dintre cei mai bogaţi politicieni din PD şi este în prezent şeful Fondului Româno-American pentru Investiţii. Videanu este unul dintre puţinii parlamentari care şi-au dat demisia din funcţie în mod voluntar pentru a nu încălca noua legislaţie privind conflictul de interese. Discreţia şi capacităţile de administrator îi sunt foarte respectate în rândul membrilor PD-PNL. Videanu este considerat de multă lume mâna dreaptă a preşedintelui ales, revenind în atenţia publicului în timpul campaniei electorale, ca unul dintre consilierii apropiaţi ai lui Băsescu. În plus, Videanu este considerat de mulţi drept o sursă de fonduri şi de credibilitate economică pentru Alianţă.

17.(C) Fostul ministru al Industriilor Radu Berceanu a fost criticat pentru implicarea în scandaluri de corupţie, în principal pentru presupusa sa implicare în compania petrochimică Sunoil. Parchetul General a investigat acuzaţii conform cărora Berceanu, în timpul mandatului la Ministerul Industriilor, a stors milioane de dolari din concernurile petrochimice deţinute de stat în timp ce banii curgeau în cuferele Sunoil. Berceanu şi alţi trei funcţionari superiori din PD au negat acuzaţiile, iar rezultatele investigaţiei nu au fost concludente. Berceanu este vicepreşedinte al PD şi o figură influentă în partid, posibil deoarece este unul dintre sponsorii Alianţei.

18.(C) Fostul Ministru al Apărării (martie-decembrie 2000) Sorin Frunzăverde este adeseori pus în vârful listei de persoane cel mai frecvent menţionate ca Ministru al Apărării în guvernul Alianţei. Frunzăverde este vicepreşedinte PD şi membru al comisiilor de supraveghere pentru apărare şi informaţii ale Camerei Deputaţilor. Mulţi analişti descriu scurtul său mandat la Ministerul Apărării ca fiind „nu tocmai strălucit”. În plus, Băsescu a declarat în timpul campaniei că nu doreşte ca membri ai guvernului de centru-dreapta 1996-2000, care şi-a ratat obiectivele, să deţină portofolii ministeriale. Frunzăverde are concepţii pro-americane şi este un interlocutor al Ambasadei.

19.(C) Mulţi spun că vicepreşedintele PD Vasile Blaga este luat în considerare pentru funcţia de Ministru al Administraţiei şi Internelor în guvernul PNL-PD, sau pentru cea de şef al Administraţiei prezidenţiale. Blaga, unul dintre apropiaţii lui Băsescu, este un fost prefect care are perspectiva unui iniţiat asupra administraţiei locale din România. El a jucat un rol cheie în succesul campaniei prezidenţiale a lui Băsescu.

20.(C) Ca şi Vasile Blaga şi Adrian Videanu, deputatul Cosmin Guşă este unul membru important al cercului de apropriaţi ai lui Băsescu şi unul dintre consilierii săi de încredere. El este membru al Biroului Permanent Naţional al partidului, a coordonat campania electorală locală a PD în iunie 2004 şi a fost unul dintre coordonatori importanţi ai campaniilor parlamentară şi prezidenţială ale PNL-PD din acest an. Guşă este mâna dreapta a lui Băsescu, însoţindu-l practic oriunde merge. El este liderul grupului PD din Camera Deputaţilor. Guşă şi-a început cariera de profesionist ca jurnalist, lucrând pentru magnatul media Dan Voiculescu, liderul PUR. Deloc surprinzător, şi-a început cariera politică în PUR, însă a trecut în tabăra PSD, unde a avansat rapid. Primul-ministru Năstase l-a ales secretar executiv al PSD, ceea ce înseamnă că era responsabil de activităţile zilnice ale partidului. „Dezertarea” sa din PSD, în 2003, a fost o lovitură pentru partid deoarece Guşă a luat cu el o cunoaştere profundă a bucătăriei interne a PSD. După ce s-a alăturat PD, Guşă a devenit unul dintre principalii negociatori ai Alianţei. El a declarat recent că preferă să rămână în parlament deocamdată şi să nu ocupe o poziţie în guvern, deoarece crede că lipsa unei majorităţi clare în favoarea unuia dintre partidele principale va cauza o „bătălie pentru teritoriu” între PNL-PD şi garda veche a PSD, dezamăgită că nu mai face parte din guvern. Guşă vorbeşte fluent limba engleză şi a petrecut patru luni în SUA la mijlocul anilor ’90, printr-un program sponsorizat de organizaţia non-profit americană Freedom House. El se întâlneşte periodic cu şeful direcţiei politice şi cu alţi interlocutori din Ambasadă, precum şi cu diplomaţi din alte ţări.

O echipă soţ-soţie
21.(C) Cuplul format din jurnaliştii Adriana şi Claudiu Săftoiu, ambii având peste treizeci de ani, sunt consilieri de încredere ai lui Băsescu, care au lucrat cu preşedintele ales în ultimii câţiva ani şi care vor juca cu siguranţa roluri hotărâtoare în administraţia lui Băsescu. Conform informaţiilor din presă, Adriana Săftoiu va deveni probabil purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale, o alegere logică, având în vedere că a fost ofiţer de presă al lui Băsescu în campania pentru primărie şi în cea prezidenţială din 2004 şi că a fost purtător de cuvânt al guvernului de centru dreapta în 1999. Pentru a deveni purtător de cuvânt, ea va trebui să demisioneze din nou dobândita funcţie de deputat. Claudiu Săftoiu, arătă informaţii din presă, va deveni probabil consilier politic al preşedintelui. Dl. Săftoiu este director al firmei de consultanţă politică Capital Promotion şi autor al unei cărţi despre relaţia dintre politicieni şi mass media. Familia Săftoiu l-a ajutat pe Băsescu să creeze şi să implementeze campaniile promoţionale neconvenţionale, însă de succes, care au inclus materiale publicitare atractive în timpul campaniei pentru primărie din 2004, de exemplu, cu fotografii „retro” cu efect sepia cu Băsescu şi echipa sa sau imaginea unui ardei iute pentru a simboliza francheţea lui Băsescu.

Unul dintre tinerii lideri ai PD
22.(C) Într-un partid cunoscut pentru relativa tinereţe a membrilor săi, un tânăr lider şi apreciat contact al Ambasadei este noul deputat Roberta Alma Anastase. Anastase este Secretar executiv al Comisiei Naţionale a PD şi Secretar al Grupului parlamentar al PD în Camera Deputaţilor. Este considerată de mulţi drept unul dintre politicienii promiţători în PD.

Experţi independenţi în politică externă
23.(C) Având în vedere viziunea de politică externă pro-SUA şi pro-UE a Alianţei, Mihai Răzvan Ungureanu, un independent, este una dintre primele alegeri ale Alianţei pentru funcţia de Ministru de Externe. Fostul secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe este un istoric respectat care a urmat studii postuniversitare la Oxford. El s-a făcut remarcat ca unul dintre funcţionarii superiori de top ai României în timpul mandatului său de secretar de stat în MAE, în perioada 1998 – 2001. După mandatul de secretar de stat, el a fost numit Emisar special al Coordonatorului Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Ungureanu a publicat numeroase articole ştiinţifice, precum şi trei cărţi de istorie. Ungureanu, 36 de ani, vorbeşte fluent engleză, franceză, germană, italiană şi maghiară.

24. (C) Un alt independent cu vederi pro-americane care ar putea juca un rol important în administraţia lui Băsescu este fostul Ministru de Externe Andrei Pleşu. Conform informaţiilor din presă, Pleşu este alegerea probabilă pentru funcţia de consilier prezidenţial pentru relaţii internaţionale, iar un membru important al PD a confirmat recent pentru şeful direcţiei politice faptul că Pleşu va fi o persoană importantă în Administraţia prezidenţială. Deşi nu este membru al PD şi este recunoscut ca independent, Pleşu a fost un considerat un fel de protejat al fostului lider PD şi fost prim-ministru Petre Roman. Pleşu, un dizident în anii’80, a fost Ministru al Culturii timp de aproape doi ani la începutul anilor ’90. În calitate de Ministru de Externe între 1997 şi 1999, Pleşu a susţinut cu hotărâre eforturile României de a intra în NATO şi a adoptat o poziţie nepopulară, cea de susţinător a intervenţiei sub conducerea NATO în fosta Iugoslavie. În 1994, el a fondat Colegiul Noua Europă; printre bursierii acestei instituţii s-a numărat şi Mihai Răzvan Ungureanu. Pleşu a demisionat recent din Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii atunci când Consiliul l-a absolvit în mod implauzibil pe extremistul naţionalist Corneliu Vadim Tudor, fost „poet de curte” al dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, de acuzaţiile de colaborare cu fost poliţie secretă, Securitatea, în timpul comunismului.

25. (U) Telegramele de raportare ale Ambasadei SUA în Bucureşti sunt disponibile pe site-ul web SIPRNET din Bucureşti, la adresa: ww.state.sgov.gov/p/eur/bucharest.

CROUCH


[1] Data expedierii telegramei. În cazul acesta, 20 decembrie 2004 (20.12.2004).

[2] Indicativul SIPDIS înseamnă că documentul respectiv se transmite doar prin reţeaua secretă, adică prin SIPRNet (Secret Internet Protocol Router Network). Mai multe detalii despre situaţiile în care se foloseşte SIPDIS, puteţi găsi în documentul oficial. (Explicaţie oferită de Diana.)

[3] E.O. (Executive Order) – ordin executiv al preşedintelui Statelor Unite ale Americii. Ordinul executiv 12958 se referă la clasificarea, păstrarea şi declasificarea informaţiilor privind securitatea naţională a S.U.A. Mai multe informaţii, aici.

[4] DECL (Declassify) – Data declasificării

Versiunea în limba engleză este disponibilă pe Trilema, aici.

3 gânduri despre „„Prea repede, prea mult, prea tare”. Wikileaks, episodul 8, partea a 3-a.

  1. Pingback: Plot holes, deus ex machina şi pistolul lui Cehov | Cosmin Maricari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s