Voci tinere vs. concepții învechite în PNL. Wikileaks, episodul 8, partea a 2-a.

Aceasta este partea a doua a unei telegrame de dimensiuni mai mari în care Ambasada SUA prezintă informaţii despre principalii membri ai Alianţei PNL-PD. Prima parte este disponibilă aici.

24315 12/20/2004[1] 5:36 04BUCHAREST3479 Ambasada Bucureşti CONFIDENŢIAL Acesta este un fragment extras din telegrama originală. Textul complet al telegramei originale nu este disponibil. C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 05 BUCHAREST 003479

SIPDIS[2]

STATE DEPT FOR EUR/NCE – WILLIAM SILKWORTH STATE DEPT ALSO FOR INR/B

E.O.[3] 12958: DECL[4]: 17.12.2014

ETICHETE: PGOV, PREL, PINR, KDEM, SOCI, ECON, PHUM, RO, informaţii biografice

SUBIECT: România: date biografice ale personalităţilor cheie ale alianţei dintre partidele Naţional Liberal şi Democrat

Clasificat de: şeful direcţiei politice Robert S. Gilchrist din motivele 1.4 B şi D

7. (C) Ionuţ Popescu a preluat poziţia de purtător de cuvânt al Alianţei PNL-PD în urma desemnării lui Tăriceanu ca propunere a Alianţei pentru funcţia de prim-ministru. Fost redactor şef al revistei „Capital” şi un binecunoscut analist economic şi comentator, Popescu a intrat în politică când liderul PNL Theodor Stolojan l-a rugat să devină consilierul său personal în probleme de economie. Deloc surprinzător, Popescu este un susţinător puternic al economiei de piaţă şi reformei economice. El s-a clasat al doilea pe lista Alianţei pentru Senat în Bucureşti.

8. (C) Senatorul de origine armeană Varujan Vosganian a intrat pentru prima dată în Parlament în 1990, ca reprezentant al minorităţii armene. În 1996, el a fost co-fondator al Partidului Alternativa României (PAR), alăturându-se PNL după fuziunea dintre PAR şi PNL din 2003. El a fost membru al Biroului Executiv al PNL încă de la fuziune. Vosganian este unul dintre autorii, dacă nu chiar principalul autor, al programului economic al Alianţei. El este specializat în matematică şi economie.

9. (C) Convingătorul senator PNL Gheorge Flutur, unul dintre strategii electorali cei mai importanţi şi un specialist în agricultură, este pe prima poziţie a listei de posibili candidaţi pentru funcţia de Ministru al Agriculturii. Flutur este unul dintre „vice-liderii” grupului parlamentar al PNL. Conform informaţiilor din presă, Flutur (împreună cu Mona Muscă) este unul dintre principalii negociatori ai Alianţei în discuţiile cu UDMR şi PUR, întrucât se doreşte atragerea acestor partide într-un guvern condus de PNL-PD.

10.(C) Viorel Cataramă, un om de afaceri controversat, a fost implicat într-o serie de scandaluri comerciale, inclusiv în anchete privind fondul de investiţii „SAFI” şi o fabrică de mobilă. Cataramă a intrat în politică în 1990 şi s-a alăturat Aripii tinere a PNL, din care mai făceau parte şi Dinu Patriciu şi Călin Popescu Tăriceanu. El a fost Secretar de stat adjunct în Ministrul Comerţului la începutul anilor 1990. Ales ca senator PNL în 1996, el a demisionat din partid în 1999 şi a candidat ca independent pentru Primăria Bucureştiului, pierzând în faţa lui Băsescu. Cataramă a devenit ulterior preşedintele Partidului Naţional Român (care a fost apoi condus de fostul director al Serviciilor Române de Informaţii (SRI), Virgil Măgureanu) înainte de a părăsi şi această grupare şi de a se alătura altui partid, Alianţa pentru România (APR) în 2000. El a revenit în echipa PNL în urma fuziunii dintre PNL şi APR din ianuarie 2002.

11.(C) Vicepreşedintele PNL, senatorul Teodor Meleşcanu, a fost diplomat în perioada 1966 – 1996, cariera sa în domeniul afacerilor externe culminând cu ocuparea funcţiei de Ministru de Externe în perioada 1992 – 1996. A intrat în politică drept un aliat al lui Ion Iliescu, însă s-a despărţit de acesta pentru a forma partidul Alianţa pentru România (APR) în 1997. După candidatura fără succes în campania prezidenţială din 2000 şi fuziunea dintre PNL şi APR, Meleşcanu a devenit vicepreşedinte al PNL.

Trei voci tinere din PNL
12.(C) Trei membri promiţători ai PNL şi interlocutori apreciaţi ai Ambasadei sunt: noul senator Cristian David, deputatul Cristian Boureanu şi deputatul Bogdan Olteanu. David este directorul Departamentului pentru relaţii externe al PNL şi a fost un consilier apropiat al lui Tăriceanu înainte şi în timpul campaniei electorale. El a rămas apropiat de cercul liderilor PNL-PD, inclusiv de Băsescu, şi este o cunoştinţă apropriată şi de încredere a Ambasadei. David este om de afaceri şi este specializat în economie.

13.(C) Deputatul Cristian Boureanu este un susţinător neclintit al reformei economiei de piaţă. Un interlocutor permanent al Ambasadei, el s-a plâns de „concepţiile învechite” ale unor lideri ai PNL şi de faptul că membri ai serviciilor de informaţii româneşti se implică în politicile de partid. Boureanu, telegenic şi elocvent, a fost un „invitat permanent” al talk-show-urilor televizate din timpul campaniei electorale. Se exprimă fluent şi natural în engleză. Este un absolvent al prestigiosului Colegiu Naţional de Apărare din România.

14.(C) Deputatul Bogdan Olteanu este foarte apropiat de Tărticeanu [nota trad. Sic! Prea savuros typo ca să-l schimb.] propunerea Alianţei pentru funcţia de prim-ministru. El este preşedintele Consiliului de Onoare şi Arbitraj al PNL (o instituţie intrapartinică de reglementare şi etică), iar numele său a fost vehiculat ca probabil pentru o poziţie înaltă la nivel sub-ministerial în guvernul PNL-PD. Olteanu este una dintre cele două persoane din PNL-PD despre care se spune că au fost însărcinaţi să întocmească un „protocol de colaborare” în cazul în care Alianţa poate încheia o înţelegere cu partidul etnic maghiar (UDMR) şi cu Partidul Umanist (PUR). Avocat şi activist al PNL de la începutul anilor ’90, el este fost preşedinte al Aripii tinere a PNL.


[1] Data expedierii telegramei. În cazul acesta, 20 decembrie 2004 (20.12.2004).

[2] Indicativul SIPDIS înseamnă că documentul respectiv se transmite doar prin reţeaua secretă, adică prin SIPRNet (Secret Internet Protocol Router Network). Mai multe detalii despre situaţiile în care se foloseşte SIPDIS, puteţi găsi în documentul oficial. (Explicaţie oferită de Diana.)

[3] E.O. (Executive Order) – ordin executiv al preşedintelui Statelor Unite ale Americii. Ordinul executiv 12958 se referă la clasificarea, păstrarea şi declasificarea informaţiilor privind securitatea naţională a S.U.A. Mai multe informaţii, aici.

[4] DECL (Declassify) – Data declasificării

Prima parte.

Partea a treia.

Versiunea în limba engleză este disponibilă pe Trilema, aici.

Un gând despre „Voci tinere vs. concepții învechite în PNL. Wikileaks, episodul 8, partea a 2-a.

  1. Pingback: „Prea repede, prea mult, prea tare”. Wikileaks, episodul 8, partea a 3-a. | Cosmin Maricari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s