„Șansele unui incident nuclear”. Wikileaks, episodul 7.

189142 1/28/2009[1] 9:36 09BUCHAREST56 Ambasada Bucureşti SECRET//NOFORN 08BUCHAREST997|09BUCHAREST595|09SECSTATE135193 VZCZCXYZ0006 PP RUEHWEB DE RUEHBM #0056 0280936 ZNY SSSSS ZZH P 280936Z JAN 09 FM AMEMBASSY BUCHAREST TO RUEHC/SECSTATE WASHDC PRIORITY 9148 INFO RHMCSUU/DEPT OF ENERGY WASHINGTON DC PRIORITY S E C R E T BUCHAREST 000056

SIPDIS[2] NOFORN[3]

STATE FOR INR AND EUR/CE: ASCHIEBE

E.O.[4] 12958: DECL[5]: 27.01.2034

ETICHETE: KNNP, MNUC, PARM, ENRG, PINR, RO

SUBIECT: Cerere de informaţii privind securitatea materialelor nucleare în Europa (C-WP8-01022)

REF: A) SECURITATEA STATULUI 135193 B) 08 BUCUREŞTI 997 C) 08 BUCUREŞTI 595
Clasificat de: Însărcinatul cu afaceri Jeri Guthrie-Corn din motivele 1.4(c) şi (d).

1. (SBU/NF)[6] Acest raport constituie un răspuns la întrebările din referinţa A. Pe măsură ce expeditorul strânge informaţii suplimentare, acestea vor fi raportate într-o telegramă separată.

2. (S/NF)[7] Pe parcursul ultimelor luni, consilierul economic [nota trad. – al ambasadei SUA] a acompaniat reprezentanţi ai Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) într-o serie de vizite la mai multe instalaţii nucleare din România. CNCAN este instituţia responsabilă de securitatea şi transferul materialelor nucleare în România. Directorul General pentru reglementare, licenţiere şi activităţi de control al CNCAN, (profesor doctor) Lucian Biro, este implicat activ şi în gestionarea relaţiilor României cu IAEA[8] şi a participat la inspecţii IAEA în alte ţări. În aceste vizite, consilierul economic a fost acompaniat de dr. Biro şi de Sorin Repanovici, fostul Consilier pentru afaceri internaţionale, în prezent şef al Serviciului Intervenţie Fizică la instalaţii nucleare al CNCAN.

3. (S/NF) Printre instalaţiile vizitate s-au numărat reactorul de cercetare românesc de lângă Piteşti şi unica centrală nucleară din România, în apropiere de Cernavodă. Ambele instalaţii sunt păzite de către Jandarmeria Română, o forţă naţională de poliţie sub autoritatea Ministerului de Afaceri Interne. Toţi jandarmii care păzesc instalaţiile nucleare sunt înarmaţi cu pistoale, iar consilierul economic a trecut prin numeroase puncte de control la ambele instalaţii. La intrarea şi la ieşirea din clădirea reactorului nuclear de la Cernavodă, consilierul economic a trecut printr-o scanare corporală completă pentru verificarea nivelului de radioactivitate, iar documentele sale de identitate au fost verificate cu atenţie prin comparaţie cu informaţiile din liste de control al accesului, la ambele instalaţii.

4. (S/NF) Inspectorii Euratom[9] au acces la instalaţiile nucleare din România, iar consilierul economic a observat inspectori ai IAEA şi Euratom fotografiind bare de combustibil nuclear la reactorul de cercetare de la Piteşti înainte de un transfer internaţional de uraniu puternic îmbogăţit către Statele Unite. Inspectorii au părut să colaboreze între ei. Angajaţi şi contractanţi ai NNSA[10] au avut acces complet la anumite instalaţii nucleare din România (raport în ref. C), ca parte a Iniţiativei de Reducere a Ameninţării Globale (GTRI)[11]. Transferurile anterioare de material nuclear pe teritoriul României au implicat escortă asigurată de poliţie sau de Armată şi rute sau orare de tranzit secrete. Transporturile din cadrul GTRI au respectat cu multă atenţie recomandările de securitate nucleară europene şi internaţionale.

5. (S/NF) Consilierul politic-miliar a discutat în mod special cu Repanovici despre capacitatea CNCAN de a reacţiona la diverse evenimente radioactive, accidentale sau intenţionate. Repanovici este în mod clar mândru de echipa sa de şapte oameni, însă a menţionat faptul că echipamentele de protecţie ale acestora sunt învechite şi că se antrenează „cam o dată pe lună”, ceea ce, a recunoscut el, este probabil insuficient. Totuşi, în cazul unei probleme la o instalaţie nucleară din România, el este încrezător că vor putea răspunde rapid. Un incident mai serios, precum un accident sau un atac intenţionat în timpul transportului de material nuclear, va necesita intervenţia unor resurse militare şi informaţionale suplimentare.

6. (S/NF) Comentariu. Autorităţile române iau foarte în serios responsabilitate a de a proteja materialele nucleare. În general, măsurile de protecţie implementate în prezent la instalaţiile nucleare din România minimalizează şansele unui incident nuclear. Totuşi, în cazul unui incident real care ar presupune eliberarea de materiale radioactive, capacităţile de gestionare a crizelor ale Guvernului României ar fi testate în mod foarte serios. În general, instructajul pentru răspunsul în caz de urgenţe tinde să fie inadecvat, cu lacune în special în privinţa capacităţii de a răspunde rapid, cu suficiente resurse şi cu un plan eficient de coordonare a unei reacţii inter-agenţii şi interdisciplinară. Sfârşitul comentariului.

GUTHRIE-CORN


[1] Data expedierii telegramei. În cazul acesta, 28 ianuarie 2009 (28.01.2009).

[2] Indicativul SIPDIS înseamnă că documentul respectiv se transmite doar prin reţeaua secretă, adică prin SIPRNet (Secret Internet Protocol Router Network). Mai multe detalii despre situaţiile în care se foloseşte SIPDIS, puteţi găsi în documentul oficial. (Explicaţie oferită de Diana.)

[3] NOFORN („Not releasable to foreign nationals”) –distribuţia documentului către persoane care nu sunt cetăţeni ai SUA este interzisă, indiferent de nivelul de acces de care dispun. Detalii, aici.

[4] E.O. (Executive Order) – ordin executiv al preşedintelui Statelor Unite ale Americii. Ordinul executiv 12958 se referă la clasificarea, păstrarea şi declasificarea informaţiilor privind securitatea naţională a S.U.A. Mai multe informaţii, aici.

[5] DECL (Declassify) – Data declasificării

[6] SBU (Sensitive but unclassified) – informaţii confidenţiale, însă nu clasificate; NF – probabil o variantă scurtă pentru NOFORN (vezi nota de subsol 3).

[7] S (Sensitive) – Informaţii confidenţiale.

[8] IAEA (International Atomic Energy Agency) – Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Mai multe detalii, aici.

[9] Euratom – Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, este o organizaţie internaţională cu scopul folosirii paşnice a energiei atomice, formată din statele membre ale Uniunii Europene, constituind una dintre cele două comunităţi europene. Detalii, aici.

[10] NNSA (National Nuclear Security Administration) – Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară a Statelor Unite. Detalii, aici.

[11] Detalii, aici.

Versiunea în limba engleză este disponibilă pe Trilema, aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s