„Avem achitări în fiecare săptămână”. Wikileaks, episodul 4.

108361 5/16/2007[1] 4:42 07BUCHAREST556 Ambasada Bucureşti CONFIDENŢIAL 07BUCHAREST469|07BUCHAREST491 VZCZCXRO6374 PP RUEHDBU RUEHFL RUEHKW RUEHLA RUEHROV RUEHSR DE RUEHBM #0556/01 1360442 ZNY CCCCC ZZH P 160442Z MAY 07 FM AMEMBASSY BUCHAREST TO RUEHC/SECSTATE WASHDC PRIORITY 6629 INFO RUEHZL/EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE RUEAWJA/DEPT OF JUSTICE WASHDC C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 03 BUCHAREST 000556

SIPDIS[2]

SIPDIS

DEPT FOR EUR/NCE AARON JENSEN

E.O.[3] 12958: DECL[4]: 13.05.2017

ETICHETE: PREL, PGOV, KCOR, KJUS, RO

SUBIECT: AMBASADORUL S-A ÎNTÂLNIT CU ŞEFUL DIRECŢIEI ANTICORUPŢIE, DANIEL MORAR

REF: A) BUCUREŞTI 491 B) BUCUREŞTI 469
Clasificat de: consilierul politic Theodore Tanoue, din motivele 1.4 (b) şi (d)

1. (C)[5] Rezumat: în întâlnirea din 14 mai, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a descris ambasadorului efectele negative ale recentelor acţiuni ale Parlamentului şi ale noului Ministru de Justiţie român, care au redus eficienţa procurorilor anticorupţie. Morar a declarat că parlamentarii vor să examineze sursele şi metodele, inclusiv capacităţile tehnice ale DNA, şi să impună controlul parlamentar asupra tuturor operaţiunilor de interceptare telefonică. El a spus că, de fapt, recentele acţiuni ale Parlamentului au decriminalizat anumite tipuri de fraudă bancară şi operaţiunile de spălare a banilor bazate pe acest tip de fraudă bancară. De asemenea, Morar a descris destituirea procurorului şef al DNA drept o încercare de a submina eforturile anticorupţie. Morar (ca şi procurorii apropiaţi de Procurorul General) ne-a spus că se simte vulnerabil din punct de vedere politic. Dacă Ministrul de Justiţie reuşeşte să-l îndepărteze pe adjunctul procurorului şef al DNA, Doru Țuluş, nici chiar preşedintele Băsescu, repus în drepturi după suspendare, nu va putea inversa daunele aduse cazurilor anticorupţie. Finalul rezumatului.

2. (C) În 14 mai, Ambasadorul s-a întâlnit cu Daniel Morar, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, pentru a discuta despre efectele acţiunilor recente ale Parlamentului şi ale noului Ministru de Justiţie, Tudor Chiuariu, de a reduce eficienţa cazurilor anticorupţie ale DNA. Ambasadorul a subliniat faptul că este esenţial ca România să aibă o democraţie puternică bazată pe ordinea de drept, atât pentru beneficiul României şi ca un element esenţial al relaţiei SUA-România. El a amintit cursurile de perfecţionare şi suportul extinse oferite Direcţiei Anticorupţie prin intermediul programelor de consultanţă juridică permanentă (în engleză „Resident Legal Advisor – RLA”), contribuind inclusiv la sporirea eficienţei tehnice a DNA, şi l-a întrebat pe Morar în ce fel ar mai putea Ambasada contribui la promovarea independenţei procurorilor.

3. (C) Morar i-a mulţumit Ambasadorului pentru atenţia acordată de Ambasadă activităţii anticorupţie a DNA, precum şi pentru şcolarizarea şi donaţiile de echipamente tehnice (dispozitive de înregistrare – şi nu de interceptare telefonică – cu o valoare totală de aproape 90.000 de dolari) care au transformat DNA în primul birou de procurori care a putut efectua investigaţii sub acoperire moderne fără a apela la alte instituţii, precum poliţia şi Serviciul Român de Informaţii (SRI). Ambasadorul a vizitat ulterior Serviciul Tehnic al DNA şi a văzut cu Direcţia a utilizat echipamentul pentru a realiza operaţiuni sub acoperire implicând numeroase cazuri de mituire a unor magistraţi şi funcţionari superiori cu zeci de mii de dolari. Şeful Serviciului Tehnic a confirmat faptul că aceste echipamente nu ajută la investigarea cazurilor de corupţie ce implică sume de bani mai mari, deoarece milioanele de dolari nu sunt transferaţi în formă de bani lichizi ci prin tranzacţii bancare şi imobiliare complicate. Aceste investigaţii a corupţiei la nivel înalt sunt realizate de Secţia II a DNA, responsabilă de Combaterea Corupţiei, şi implică de obicei analize financiare complexe. Morar a spus că doi procurori ai DNA sunt în aceste momente în SUA, unde urmează cursuri de şcolarizare la Centrul federal de instruire în urmărire penală în domeniul tehnicilor de investigare a crimelor financiare, datorită contactului permanent al DNA cu programele RLA ale Ambasadei. El a adăugat că instruirea în domeniul investigării crimelor financiare este un lucru crucial pentru misiunea DNA şi a spus că orice alte cursuri de perfecţionare oferite de SUA sunt binevenite.

Ofensiva Parlamentului împotriva acţiunilor anticorupţie
4. (C) Morar a vorbit despre recentul refuz al său şi al Procurorului General Codruţa Kovesi de a răspunde întrebărilor privind supravegherea telefonică ale unei comisii, explicând că „suntem o putere separată; putea judecătorească nu poate fi chestionată în Parlament”. Că răspuns faţă de insistenţele liderilor parlamentari ca Morar şi Kovesi să se prezinte la audieri, Morar a declarat că a notificat Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), cerând CSM să determine dacă magistraţii pot fi chemaţi să depună mărturie în Parlament. Morar a subliniat faptul că procurorii au dreptul legal de a deţine şi utiliza echipamente de interceptare telefonică, cu mandat de la un judecător. El spune că a declarat comisiei, în scris, că doar SRI are capacitatea de a intercepta telefoane şi că DNA deţine doar calculatoare şi căşti pentru a asculta convorbirile. Comisia parlamentară (observaţie: condusă de Cristian Diaconescu, PSD. Sfârşitul observaţiei), a adăugat Morar, era interesată şi să afle ce tip de echipamente de înregistrare deţine DNA. El a comentat: „acum că ştiu că pot fi ascultaţi, ei nu mai vorbesc…”, aluzie la mandatul dificil al DNA de a investiga membrii Parlamentului. Morar a comentat şi denaturarea „iresponsabilă” a adevărului de către comisie, care a făcut publică informaţia că există 3.800 de acţiuni de supraveghere telefonică în 2006 şi că majoritatea acestora sunt realizate de către DNA, în ciuda faptului că Morar a informat parlamentarii că DNA a efectuat doar 186 acţiuni de interceptare telefonică în 2006.

5. (C) Morar a spus că în Parlament este dezbătută un proiect de lege controversat privind crearea unei agenţii care să fie singura care are dreptul de interceptare a telefoanelor. Comisia parlamentară, spune el, va avea atunci dreptul de a revizui toate supravegherile telefonice de două ori pe lună. Morar a subliniat că „se opune cu tărie” acestei legi, deoarece unii parlamentari au anunţat recent doi membri ai SRI că sunt investigaţi de DNA. Morar crede că această „supraveghere” politică a activităţii operaţionale a procurorilor ar putea submina în mod grav capacitatea DNA de a urmări penal corupţia la nivel înalt.

6. (C) Morar i-a prezentat Ambasadorului şi efectele recentei legi prin care au fost decriminalizate anumite tipuri de fraudă bancară. El a declarat că DNA are în prezent în faza de judecată 52 de cazuri de fraudă bancară ce implică cel puţin 200 de acuzaţi, care vor fi cu toţii achitaţi ca urmare a acestei legi. Morar susţine că, deoarece Parlamentul a decriminalizat frauda bancară, judecătorii nu pot face altceva decât să achite acuzaţii. „Avem achitări în fiecare săptămână”, spune el, ceea ce creează îngrijorări în timpul procesului de monitorizare al Comisiei Europene că nu doar cazurile de fraudă bancară, ci şi cele de spălare de bani, vor fi finalizate cu achitări. Morar a spus că, în toate aceste investigaţii, „singura posibilitate este închiderea cazului”.

Demiterea adjunctului procurorului şef al DNA de către Ministrul de Justiţie Chiuariu
7. (C) Ambasadorul l-a întrebat pe şeful DNA care este efectul cererii Ministrului de Justiţie Chiuariu din 8 mai de demitere a adjunctului şefului DNA, Doru Țuluş. Morar a răspuns că îndepărtarea şefului Secţiei II a DNA ar avea un efect major, întrucât secţia sa investighează „cele mai importante cazuri de fraudă fiscală”. El a spus că Țuluş este responsabil personal de investigaţii care au dus la punerea sub acuzare a patru membri ai Parlamentului; Țuluş coordonează şi verifică munca tuturor procurorilor Secţiei II, responsabilă cu lupta împotriva corupţiei. Morar a confirmat că Ministrul de Justiţie Chiuariu are dreptul legal de a revoca un şef de secţie din cadrul DNA, însă a spus că decizia luată „peste noapte” a fost o surpriză şi a fost luată fără consultări anterioare. Morar a arătat că două dintre cele patru motive indicate de Chiariu în favoarea demiterii sunt false, deoarece cazurile menţionate nu au nimic de-a face cu Țuluş, acestea fiind iniţiate înainte de începutul mandatului său ca şef de secţie. În afară de efectul direct asupra lui Țuluş, Morar a arătat că acum toţi procurorii din secţie simt că poziţiile lor sunt „precare”. De asemenea, Morar a spus că, în ziua următoare, doi din cei doisprezece procurori programaţi pentru interviuri în vederea ocupării de poziţii în cadrul DNA s-au retras şi doi procurori recent angajaţi au cerut transferul din DNA. Morar speră că recomandarea consultativă a CSM din 16 mai privind cererea Ministrului de Justiţie ca Țuluş să fie demis „va mai calma lucrurile”. Totuşi, el a arătat şi că decizia CSM este consultativă şi semnarea demiterii rămâne „la latitudinea preşedintelui”. (Observaţie: dacă demiterea este semnată, Țuluş va fi retrogradat, pierzând poziţia în DNA, şi trimis înapoi la biroul său din Cluj. Acest lucru va afecta majoritatea cazurilor de corupţie la nivel înalt pe care aceste le investiga sau a căror investigare o administra, care implică parlamentari şi funcţionari superiori din toate partidele. Sfârşitul observaţiei.)

8. (C) Morar a comentat indirect şi iniţiativa social-democraţilor (PSD) de a transfera autoritatea de a numi şi îndepărta procurorii cheie de la Ministerul de Justiţie către CSM. (Observaţie: Liderul PSD, Mircea Geoană şi senatorul Cristian Diaconescu i-au spus „poloff”[6] că această lege va fi votată în cursul acestei săptămâni. Sfârşitul observaţiei.) Morar a spus că autoritatea a fost transferată de la CSM la Ministerul Justiţiei în 2004 deoarece CSM nu avea intenţia de a urmări corupţia de nivel înalt. Morar a spus că această autoritate este în regulă „dacă avem un Ministru de Justiţie profesionist şi corect”, însă, „dacă acesta este o persoană influenţată de politicieni, atunci avem probleme”. Cei 70 de membri ai CSM au întâmpinat dificultăţi, spune el, la luarea deciziilor de demitere a procurorilor „chiar dacă vedeau că acea persoană nu îşi face treaba bine”. Morar a spus că dacă CSM şi-ar lua mai în serios rolul de a analiza munca magistraţilor, ar fi bine ca această autoritate să aparţină doar sistemului juridic. El a rugat Ambasada să acorde tot ajutorul posibil pentru „a convinge politicienii să-şi asume responsabilitatea pentru acţiuni înţelepte şi juste, a spune politicienilor direct să-şi respecte angajamentele şi că, dacă au înfiinţat o agenţie de luptă împotriva corupţiei, să o lase să-şi facă treaba”. Ambasadorul i-a răspuns: „vom încerca să vă ajutăm, în măsura în care ne este permis de legislaţia din România”.

9. (C) Morar a avertizat că, pe lângă schimbarea procurorilor, noul Ministru de Justiţie ar putea constrânge procurorii prin fuzionarea DNA cu Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Morar susţine că aceste două instituţii nu sunt deloc asemănătoare şi că nici un procuror nu îşi doreşte o astfel de fuziune.

Procurorii anticorupţie se simt vulnerabili
10.(C) Ca răspuns la o întrebare a Ambasadorului, şeful DNA a declarat că el nu se simte ameninţat personal, însă, ca şef al instituţiei, se simte responsabil pentru procurorii care lucrează acolo. „Știu cât de greu este să convingi procurorii să lucreze cu noi. Nu avem nevoie de această tulburare acum. Vom continua să ne facem treaba şi să investigăm. Nu vom încetini pentru referendum sau pentru alegeri.”

11.(C) Comentariu: liderii DNA au fost foarte recunoscători pentru comunicatul de presă al Ambasadei din 14 mai, prin care am subliniat susţinerea pe care o acordăm acţiunilor de luptă împotriva corupţiei şi muncii Direcţiei Anticorupţie. Procurorii se simt extrem de vulnerabili în timpul preşedinţiei interimare a senatorului Nicolae Văcăroiu, deoarece doar preşedintele are autoritatea de a demite şi numi procurori şefi pe baza recomandărilor Ministrului de Justiţie. Biroul Procurorului General Kovesi a transmis îngrijorări similare consilierilor ambasadei. Parlamentarii par să fie decişi ca, în timpul suspendării preşedintelui Băsescu, să scape de ameninţarea investigaţiilor pentru acte de corupţie. Prin accelerarea procesului de demitere al adjunctului procurorului şef al DNA, ei ar putea opri majoritatea cazurilor DNA împotriva corupţiei de nivel înalt. În cazul în care acest plan reuşeşte, chiar dacă preşedintele Băsescu este reales în funcţie, el nu va putea face nimic deoarece doar Ministrul de Justiţie poate face recomandări pentru numirea celui mai important procuror de investigaţie al DNA. Sfârşitul comentariului.

TAUBMAN


[1] Data expedierii telegramei. În cazul acesta, 16 mai 2007 (16.05.2007).

[2] Indicativul SIPDIS înseamnă că documentul respectiv se transmite doar prin reţeaua secretă, adică prin SIPRNet (Secret Internet Protocol Router Network). Mai multe detalii despre situaţiile în care se foloseşte SIPDIS, puteţi găsi în documentul oficial. (Explicaţie oferită de Diana.)

[3] E.O. (Executive Order) – ordin executiv al preşedintelui Statelor Unite ale Americii. Ordinul executiv 12958 se referă la clasificarea, păstrarea şi declasificarea informaţiilor privind securitatea naţională a S.U.A. Mai multe informaţii, aici.

[4] DECL (Declassify) – Data declasificării

[5] C (Classified) – Clasificat

[6] Cel mai probabil „political officer”, o altă denumire a poziţiei de consilier politic al ambasadei SUA („political counselor”). În acest caz, este vorba de Theodore Tanoue, consilier politic în perioada 2006-2009.

Versiunea în limba engleză este disponibilă pe Trilema, aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s