Cum să fii blogger. Prima lecție.

Ironic, nu?
(Imagine preluată de pe site-ul http://www.carteadecitit.ro)Cum bloggingul este o activitate nouă pentru mine, am încercat să mă documentez pe cât posibil înainte și (mai ales) după ce am lansat acest blog. Printre activitățile care mi s-au părut utile s-a numărat și vizitarea celor mai importante bloguri personale din România. Astfel, cu linkuri pre linkuri călcând, am ajuns pe pagina unuia dintre cei mai cei bloggeri de pe la noi (mi s-a spus), adică visurât.


Pe prima pagină, un articol recent și fierbinte: statul a interzis publicarea magnum opusului hitlerist, Mein Kampf. Mai mult, există se pare, cel puțin 100 de cărți interzise în România, informație care conține o trimitere către un alt blog. Aici sunt enumerate cele 100 de cărți periculoase. Sar în ochi: Abatorul 5, Arhipelagul Gulag, Coliba unchiului Tom, Doctor Jivago, Ferma animalelor, Fructele mâniei, Biblia (?), Oliver Twist, Roșu și negru, Versetele satanice, Lolita, Ulysses, Aventurile lui Huckleberry Finn, De veghe în lanul de secară, Fahrenheit 451,  Jurnalul Annei Frank, Oameni și șoareci, Portocala mecanică, Zbor deasupra unui cuib de cuci.
Spun că sar în ochi pentru că le-am citit. În română. Adică tipărite. Ilegal?


De fapt, e vorba despre o carte care prezintă 100 de volume care au fost interzise în diverse țări, din variate motive (religioase, politice, sociale etc.). Nimic mai mult. Statul român nu interzice nici măcar publicarea Mein Kampf, deși eu cred că ar trebui (o să revin asupra subiectului). De fapt, toate cărțile pomenite, inclusiv Fahrenheit 451, Mein Kampf și De veghe în lanul de secară, sunt la vânzare în librării în România. 
În plus, filmul Equilibrium are un singur punct în comun cu Fahrenheit 451 și anume incendierea operelor de artă (deși în Bradbury e vorba doar de cărți), în nici un caz nu e „făcut după” roman. Pentru că, apropo, Fahrenheit 451 e roman, nu nuvelă, cum spune visurât. 

Articolul continuă pe același ton anti-cenzură, revoltat, în siajul Paraziții, cu o fină și imediat destructibilă argumentație în favoarea libertății de expresie. De exemplu: „Pentru a fi influentat maxim de o carte/articol inseamna ca nu ai convingeri proprii si stapanire de sine sau esti labil psihic. Nu poti procesa informatiile si iei de bun tot ce ti se vinde sau ai deja predispozitie pentru asemenea lucruri si cauti o justificare”. Îmi sună cunoscută persoana descrisă aici… ar putea fi vorba de minori oare? Care nu au încă un sistem de valori stabilit și care ar putea, în condițiile propice, să cadă în capcana extremismului anti-sionist de mahala practicat în România. Care nu dețin cunoștințele necesare pentru a procesa informațiile și a separa adevărul de minciună. Care știu că Hitler a fost un tip cool, rebel, mă-înțelegi? A omorât milioane de evrei, gen, mi-a zis mie Gicu de la 7, care are tatuajul ală mișto cu Crucea de fier pe piept și înjură beton pe forumul lui Remus Cernea. (Apropo de tatuaje, cum e posibil să compari American History X cu Mein Kampf? E ca și cum ai spune că Lista lui Schindler e propagandă nazistă.) De aceea cred că Mein Kampf, precum și alte lucrări care îndeamnă la genocid, rasism etc. nu ar trebui vândute în librării. Ar trebui editate în tiraje reduse și trimise către biblioteci, unde să poată fi citite doar de oameni cu adevărat stabili psihic. Vorba lui visurât: părerea mea.


Dar să revin. Argumentația nu mai are importanță oricum, pleacă de la o premisă complet falsă. Adevărul este că nu există cărți interzise prin lege în România. Și problema este că visurât a folosit niște informații eronate din cauza unei documentări superficiale și insuficiente. Probabil s-a obișnuit prea tare cu mediul online și crede tot ce citește pe Wikipedia. Iar dacă Wiki zice că Mein Kampf e interzis în România, atunci ăsta-i un Wiki-fapt. De altfel, pe blogul spre care face trimitere visurât, cel cu lista celor 100 de cărți interzise, spune extrem de clar despre ce e vorba. Așa că nu pot înțelege de unde a dedus bloggerul nostru revoltat că e vorba de cărți interzise în prezent, în România…


Desigur, există și posibilitatea ca visurât să fi știut toate chestiile astea (de altfel, extrem de ușor de aflat) și să fie doar o modalitate de a atrage cititori. Dar îmi place să cred că nu e așa. Nu cred că mai funcționează tactica Cristoiu ’92 cu „găina vivipară” în era Web 2.0, nu?

P.S. Disclaimer. Acest text nu e un atac personal la adresa lui visurât. În afară de acest articol prost documentat și argumentat, bloggerul scrie vioi despre diverse enervări cotidiene și își merită cititorii. Pace!

18 gânduri despre „Cum să fii blogger. Prima lecție.

 1. sa intelegem ca, in opinia ta, vanzatoarele in librarii ar trebui sa fie licentiate in pshihologie, pentru a identifica imediat saritii de pe fix? sau clientii ar trebui sa se prezinte in librarii cu adeverinte de buna-cugetare de la psiholog, in cazul in care ar vrea sa cumpere mein kampf si alte carti similare?

 2. Te rog frumos ca, atunci cand „mai simti nevoia sa scrii pe subiect”, sa dai un trackback si nu sa-ti faci reclama la un articol critic pe seama mea fix la mine pe blog. Asa e cel mai corect (in conditiile in care tu condamni dorinta de trafic) si ai foarte multe sanse sa-ti si apara respectivul comentariu.In cazul in care vrei sau simti nevoia sa ma combati, pe viitor poti sa faci asta printr-un comentariu la articolele mele. Daca acel comentariu este pertinent si are un fir logic, vei fi surprins cat de multi vizitatori vei castiga.Dar reclama pe fata la un articol care ma critica (cu argumente decente, ce-i drept) nu pot accepta.Din nefericire nu am acum destul timp sa-ti explic unde gresesti, dar promit ca voi incerca sa-i demonstrez ca te-ai grabit cu acuzatiile dupa ce ma voi intoarce din calatoria in care sunt acum.Spor.PS: Cat despre„documentare superficiala”, tin sa mentionez faptul ca nu am specificat nicaieri ca acele 100 de carti sunt interzise in Romania si nici pe blogul la care am facut referire nu este mentionat acest lucru. Acele carti au fost interzise la un moment dat in istorie in unele tari (ca exemplu este „Principele” de Nicolo Machiavelli care a fost interzisa in 1513 de catre biserica si care a vazut lumina tiparului abia in 1532, dupa cinci ani de la moartea autorului). Ca mai sunt sau nu acum interzise, asta-i din alt film. Ideea articolului era alta si sper sa-ti dai seama de asta cand vei vedea si continuarea.

 3. @visurât Scuze, promit că mă interesez astăzi cum anume fac trackback. E o chestie de cunoștințe tehnice limitate (încă), nu de reclamă. Sper că ai șters comentariul anterior pe blogul tău și o să comentez acolo, fără linkuri. Încă o dată, după cum am zis, sunt rookie în domeniu, nu cunosc toate legile nescrise…Baftă.

 4. @anonim Scuze, e greșeala mea, am înlocuit în articol. Vroiam să spun că ar trebui trimise spre biblioteci. Care să nu îți ceară certificat de la psiholog, doar buletinul să vadă că ai peste 18 ani.

 5. Da sigur, de parca mai poti restrictiona modul in care circula informatia, ca pe vremea calugarilor copisti. In epoca e-cartilor, accesul la titluri interzise ar fi extrem de facil. Si tare ma tem ca punerea la index a volumelor controversate i-ar face sa le citeasca pe adolesentii care, in conditiile actuale, nu se sinchisesc sa isi aloce timp pentru ele. E ingrijoratoar totusi ca ti-a trecut prin cap o astfel de solutie. In opinia ta, ce ar trebui sa le mai interzicem minorilor? Accesul la jocuri cu impuscaturi, ca sa nu devina violenti? Poate chiar accesul la internet?

 6. @Anonim Teoretic poate avea parte de toate aceste chestii. Tot ce trebuie sa faca e sa se mute in China. Acolo cenzura e la ea acasa. Power to the people!!!
  @Cosmin Maricari 1. http://en.wikipedia.org/wiki/Trackback2. Cenzura nu rezolva nimic – decat sa restrictionezi accesul la informatie mai bine educi "labilii" si ii faci sa inteleaga de ce e gresita respectiva abordare a vietii. Ignorance is bliss, dar nici chiar asa.

 7. >@Anonim și @NaNÎn niciun caz nu am încercat să fac o pledoarie în favoarea cenzurii. Dar Mein Kampf nu e o carte obișnuită. E o carte în care se spune că moartea câtorva zeci de mii de evrei justifică moartea a milioane de soldați germani, printre altele. E o pledoarie pentru ură, rasism și genocid. Nu e ok să aibă acces copii la așa ceva. De altfel, cum am zis, nu vreau să fie interzisă cu totul, ci doar să fie accesibilă doar în biblioteci.În rest, departe de mine ideea de a interzice orice fel de literatură, oricât de controversată. Cu condiția să fie literatură, nu îndemn la crimă. La fel pentru jocuri pe calculator (am pierdut nenumărate nopți cu jocurile pe calculator, ar fi și culmea), accesul la Internet etc. Vă rog să nu echivalați protecția copiilor cu cenzura tip China, nu am zis niciodată așa ceva.Mulțumesc.

 8. @NaN: :)) asta cu trackback-ul mi-aminteste de criticul literar alex stefanescu, care le-a explicat pe blog cititorilor care ii trimiteau texte ca n-avea la momentul respectiv posibilitatea de a a citi PDF-uri.

 9. @Anonim
  Eu sper că nu-s așa atehnic (fingers crossed). 🙂 Știam ce e ăla trackback, încă nu mă lămurisem exact cum procedez ca să pun și-n practică. Am fost lipsit de fair-play față de visurât, asta e, sper că s-a ciocnit de destui noobs în carieră ca să reacționeze sine ira et studio…

 10. @Cosmin Maricari
  Ceea ce propui tu si a fost implementat de guvernul chinez e controlul informatiei. In China nu toata informatia e cenzurata, doar ca accesul la unele resurse este monitorizat. A limita accesul la anumite carti (chiar daca pot fi citite in biblioteci – unde btw accesul este monitorizat si eventual restrictionat unei anumite categorii de membri) nu rezolva in niciun fel problema. A interzice lectura doar pentru ca poate influenta pe cineva (un copil) care ar avea predispozitie spre asa ceva este o aberatie. Interzicerea accesului la informatie nu elimina predispozitia individului spre acea mentalitate – problema se poate rezolva doar prin educatie/indrumare. Sa interzicem cartea pentru indemnul antisemit, pentru instigare la ura? Dar de ce nu am interzis mass media care instiga impotriva arabilor acum cativa ani? De ce nu interzicem stirile de la ora 17:00? Stalin zicea ca moartea unui om e tragedie in timp ce moartea a 1 milion de oameni e statistica. Nimeni nu i-a cenzurat afirmatia si totusi nu cred ca au aparut criminali in serie sau mai rau pentru ca au auzit afirmatia lui Stalin nu?

 11. @NaN
  Niciunul dintre exemplele tale nu se aplică. Nu e nicio legătură între ce se întâmplă într-un regim dictatorial precum China cu ce am zis eu. Eu nu am zis că ar trebui interzisă cu totul cartea, doar ținută departe de copii. E evident că o carte nu poate fi niciodată cea mai importantă influență pentru un adolescent, de exemplu. Însă o carte care prezintă argumente care lui i s-ar putea părea valabile, pentru că nu are încă la îndemână toate instrumentele intelectuale care să-i permită să separe propaganda de argumentare, în combinație cu anturajul nepotrivit, cu niște părinți indiferenți și cu profesori neimplicați, cu unele experiențe negative (un bully îl bate mereu la școală și acel bătăuș e țigan/evreu/ungur), poate transforma mult mai ușor un copil într-un viitor extremist.Despre ce ai zis mai jos: mass-media din SUA, de exemplu, a început să explice populației că nu toți musulmanii/orientalii sunt vinovați încă din primele zile după 911. De aceea au fost și foarte puțin hate crimes ulterior.Știrile de la ora 17.00 sunt, într-adevăr, o porcărie, însă aici nu vorbim de mass-media. Aceasta ar trebui să se cenzureze singură, nu să transmită orice în virtutea dreptului la liberă exprimare. E una dintre chestiile pe care presa românească le-a înțeles greșit. (Un alt exemplu fiind cel cu „rolul presei e să critice guvernul”. Nu e.)Și apoi, nu poți compara o afirmație a unui dictator cu nimic mai puțin sângeros decât Hitler cu o carte. Mein Kampf aduce argumente, chiar dacă provin din experiența unui sociopat. Cum am zis mai sus, are potențialul de a convinge o minte ușor influențabilă.

 12. „Statul român nu interzice nici măcar publicarea Mein Kampf, deși eu cred că ar trebui”
  Din cate stiu eo, este interzisa publicarea si in Romania. Tin minte ca acum cativa ani se gasea pe la anticariat, dar doar daca intrebai de ea (nu o gaseai in raft) si era foarte scumpa. Acum nici pe acolo n-o mai gasesti.

  „E ca și cum ai spune că Lista lui Schindler e propagandă nazistă”. Nop, e evreiasc 🙂

  edd

 13. Publicarea nu este interzisă. Uite ce zice cineva mai documentat (mersi, Ribelalu):
  „Potrivit Legii nr.107 din 27 aprilie 2006, care aprobă OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvîrşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, „confecţionarea, vînzarea, răspîndirea, precum şi deţinerea în vederea răspîndirii de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi“. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe. Faptele prevăzute anterior nu constituie infracţiune atunci cînd sînt săvîrşite în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei.”
  Deci editurile pot invoca interesul istoric, cercetarea etc. Mi se pare că a fost publicat Mein Kampf chiar la Humanitas.

  Şi 2. Cum se face că orice spun evreii despre al doilea război mondial e considerat propagandă? N-or avea oare voie nici să-şi plângă morţii, indiferent câte milioane or fi fost?

 14. pai,in general, cand se vorbeste despre evrei e ori propaganda ori antisemitism. n-am nimic cu ei,dar vroba aia, se mai si exagereaza. in ambele directii.Am vazut un film(recomand) , The Believer se numeste (http://www.imdb.com/title/tt0247199/) din care mi-a ramas in minte o fraza destul de interesanta: ” Daca Hitler nu ar fi existat, l-ar fi inventat evreii”. Poa’ sa-si planga mortii,nu zic, dar nici ei nu sunt asa curati cum vor sa para,asta zic. Si pe de alta parte, trebuie sa recunosti, ca tot ce tine de subiectul asta la Hollywood, inclusiv filmul de mai sus, e propaganda evreiasca.

 15. Sunt convins că evreii şi-au dorit dintotdeauna un dictator care să-i omoare cu milioanele… Cred că şi-au pus dorinţa de Revelion.
  No offence, dar e o aberaţie ce zici tu acolo. Ce fel de propagandă e aia? Care e ideea propagată de propagandă? 🙂 „Au murit deja milioane, stop killing us?” Sau când vezi cum au murit în lagăre îţi vine să atunci cu bani în ei ca-n lăutari. Sau să-i pui stăpâni peste lume?
  În plus, nu înţeleg cum vine asta cu „ei nu sunt aşa curaţi”. Crezi că evreii acţionează ca furnicile, toţi ca unul? Seinfeld e mână în mână cu Woody Allen şi vor că cucerească lumea?
  Generalizările duc la nişte afirmaţii false. Să le eliminăm din discuţie.

  Care discuţie era despre Mein Kampf. Unde Hitler susţine ideea neintervenţiei în darwinismul social şi spune explicit că persoanele bolnave sau copiii născuţi cu defecte trebuie lăsaţi să moară. Să înţeleg că filmele cu bolnavi sau copii sunt propagandă?:))

 16. Lectia in fapt ar fi ca e bine sa scrii pe blog pentru ca s-o gasi cine sa-ti atraga atentia cand zbarcesti. Ce-i drept e chestie mai generala.

  Altminteri lectia pentru tine ar fi poate ca „mi s-a spus” n-are valoare in sine. Cine a spus si cand? Cu ce argumente?

 17. Am cerut de la cineva cinci nume de bloggeri mai cunoscuţi din România. Şi mi-a zis de zoso, Bobby Voicu, chinezu, visurât şi încă cineva (am uitat despre cine era vorba). Aşa că am intrat pe astea 5 bloguri să văd cam ce-i pasionează pe oamenii ăştia. Rezultatul e mai sus. 🙂

 18. Pingback: Din blogul celui care doar cuvântă. (Cum să fii blogger se-ntoarce) | Cosmin Maricari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s