O ficțiune

Răzvan Petrescu
(Fotografie e preluată de pe site-ul Cartea Românească.
Copyright Atilla Vizauer)

Ediția de miercuri, 13 aprilie, a revistei Kamikaze conține un interviu cu scriitorul Răzvan Petrescu. Acesta ne oferă „cheia” unei povestiri publicate recent în Dilemateca. Pe scurt, în povestire e vorba despre un scriitor cu probleme financiare care ajunge foarte cunoscut și bogat după ce începe să îl laude pe președinte și să îi critice pe adversarii acestuia în presă. Ultima scenă a povestirii descrie medalierea nenumitului scriitor de către președinte.
Mulți au crezut că scriitorul fără nume din povestirea lui Răzvan Petrescu este Mircea Cărtărescu. Eu credeam că e vorba de Traian Ungureanu. Până la urmă, se pare că Petrescu a încercat să descrie un „asemenea scriitor/intelectual care înglobează trei ființe: Cărtărescu, Patapievici și Traian Ungureanu”.

Ce le reproșează Răzvan Petrescu acestora și, implicit, și altor „intelectuali ai lui Băsescu”? Păi, inițial, faptul că nu se implică în viața cetății: „Adică mor copii, bătrâni și tu te ocupi de artă?”. În viziunea petresciană, Patapievici, Ungureanu, Cărtărescu și alții (Pleșu, Liiceanu, Tismăneanu, Mihăieș, de ce nu?) sunt orchestra care cântă pe puntea Titanicului, în timp ce nepriceputul căpitan a pocnit aisbergul. Și nu cântă orice, ci, oroare, ode matelotului.

Apoi, faptul că nu se implică cum trebuie, adică nu de partea Binelui anti-dictatură: „…tot ei scriu niște editoriale sau ce dracului scriu mizerabile, lăudându-l pe președinte, poate sunt frustrați dacă nu adoră ceva, nu știu, nu mă pricep atât de bine la psihologie, semnalez doar faptul că am mai văzut asemenea specimene pe vremea lui Ceaușescu.” E de-a dreptul o crimă să ai o părere contrară. Ori scrii ca să critici, ori nu mai scrii deloc. (Cum era vorba aia cu „scriitorii, câinii de pază ai democrației”?) Orice lucru bun spus despre putere se transformă automat în pupincurism și băsescianism. Orice lucru rău scris despre opoziție este un atac înverșunat și nedrept. Mai ales acum, când Băsescu ne omoară copiii și bătrânii.

Desigur, Răzvan Petrescu nu vrea să pornească vreun război cu aceste „specimene”, nici vorbă de așa ceva. Scopurile sale sunt elevate: „pur și simplu am încercat să-i ‘prind’ într-un text. Ca să dureze – cine știe? – mai mult decât viața lor biologică.” E evident că s-ar fi scufundat în uitare postumă Cărtărescu dacă n-ar fi devenit tipul arivistului, noul Dinu Păturică, în povestirea lui Răzvan Petrescu. Ar trebui să-i mulțumească și Patapievici lui Petrescu, până la urmă publicitatea negativă rămâne tot publicitate, nu?

Însă, „chiar dacă portretul e compozit, mira e Cărtărescu: gândiți-vă, e recunoscut de mai multă vreme drept un mare scriitor, are premii, zeci de traduceri și, cu toate astea (sau poate din cauza lor), nu poate respira dacă nu-l laudă pe Băsescu (lucru ultrapenibil, având în vedere ce fel de creatură e specimenul-președinte).” Cred că autorul a citit alte editoriale, cele din Evenimentul Zilei au conținut de multe ori critici destul de dure la adresa lui Băsescu (știm noi, sunt de ochii lumii, să nu pară suspect). Faptul că Mircea Cărtărescu a spus că ar fi refuzat ordinul „Meritul Cultural” de la Geoană îi provoacă cel puțin silă lui Răzvan Petrescu. De altfel, Cărtărescu e oricum ridicol, se pare chiar că ar fi spus cândva că România nu îl merită (sunt extrem de curios când, unde, în ce context a declarat vreodată așa ceva Mircea Cărtărescu…).

Cum să comentezi laudele aduse de aceste specimene penibile specimenului președinte în timp ce copiii și bătrânii mor pe străzi? Evident, printr-o ficțiune. Cum a făcut Răzvan Petrescu. Sau Realitatea TV. E cam același lucru, oricum.

Când trăiești într-o teleficțiune, fără luciditate sau umor, ajungi să scrii ficțiuni la fel.

P.S. Scuzați-mi îndrăzneala de a mă băga unde nu-mi fierbe oala. Sunt amărât când văd atâta lipsă de discernământ și luciditate la oameni altfel inteligenți. Oricum, niciunul dintre „specimene” nu are nevoie de mine ca să-l apăr. Au făcut-o ei mult mai bine. De exemplu, aici.

7 gânduri despre „O ficțiune

  1. Implicarea intelectualilor in viata cetatii, in Romania actuala, e o imbecilitate. Cum clica politicienilor e intangibila, o eventuala implicare aduce cu sine statutul de chibit. Scriitorii cu veleitati de analisti politici pot spera cel mult la conditia de lachei ai guvernantilor, pe modelul Sever Voinescu si TRU.P.S. Scrii bine, Cosmin Maricari, dar din pacate nu te pot lua in serios, cata vreme il admiri pe viezurele de Daniel Funeriu, cel mai incompetent ministru cu care s-a pricopsit Romania post-decembrista.

  2. Am zis că nu discut cazul TRU. Dar Sever Voinescu nu e nici într-un caz un lacheu. În articol e vorba de simpatii politice, e evident că ale tale sunt diferite. De exemplu, îți plac dihorii, nu viezurii. Oricum, Daniel Funeriu nu era pomenit în articol, chiar nu era necesar să-l aduci în discuție. Și dacă tot ai făcut-o, putea-i să aduci argumente în sprijinul afirmației că este incompetent. Altfel, nu ne luăm reciproc în serios.Mersi.

  3. Mda, era culmea sa iei in serios un anonim. Nu cred in simpatii politice, pentru mine toti polticienii actuali sunt o apa si-un pamant. Cei care au simpatii politice sunt fie naivi (un eufemism, se intelege), fie interesati. Cand afirmi ca iti place de Daniel Fueneriu si de Monica Macovei, eu tind sa te incadrez in prima categorie, sorry. Si atunci argumentele devin oarecum inutile, nu?Mai mult, tine cont de faptul ca expresia „simpatii politice” are o rezonanta emotionala. Ai folosit-o, deci ii simpatizezi pe Monica Macovei si Daniel Funeriu. In cazul asta, ce sanse am sa iti schimb prin mijloace rationale o preferinta cladita pe baza afectiva? Nici una, asa ca n-are sens sa incerc. In plus, imi ceri argumente, dar ma combati fara. De unde stii ca imi plac dihorii? E un atac gratuit, care nu-ti face cinste. Vezi ce face simpatia asta politica din om?

  4. Nu știu dacă e un singur anonim sau mai mulți, așa că o să răspund ca și cum ar fi un singur om. Cazul TRU nu e tabu, doar că domnul Ungureanu este într-adevăr un caz de intelectual transformat în lacheu politic, care aprobă orice idee a lui Băsescu. Aici îți dau dreptate.Îmi spui că nu mă iei în serios, apoi te iriți când îți propun reciprocitate. Îmi spui că-mi place un viezure și sunt naiv și vrei argumente. Argumente în favoare a ce? Nu am comis nicio crimă să mă justific dar totuși: atât Monica Macovei, cât și Daniel Funeriu sunt niște profesioniști în ceea ce fac. Sunt printre cei (să zicem) 5-10 politicieni români pe care i-aș vota fără remușcări la orice alegeri. Un altul este Sever Voinescu.Ceea ce nu înseamnă că restul sunt o apă și-un pământ. Naivitate e să pui semnul egal între Boc și Băsescu și Antonescu și Ponta. Naivitate e să crezi că oricine are o părere bună despre un om politic este interesat, adică interesat altfel decât din perspectiva alegătorului care-și dorește să fie bine reprezentat.Discuția e enormă. Și după cum ți-am zis, e off-topic. Îți respect părerea și-ți mulțumesc pentru comentariu, dar de acord n-o să cădem niciodată.

  5. 1. Un profesionist nu este in mod automat si un bun guvernant. S-o fi pricepand Funeriu la chimie, dar de aici pana la a administra eficient intreg sistemul de invatamant dintr-o tara e o cale foarte lunga, nu crezi?2. TRU nu e un domn, e un lacheu, cum ai spus-o si tu. Sa nu-l pavoazam cu apelative pe care nu le merita. 3. Sever Voinescu trebuie incadrat pe aceeasi treapta cu restul editorialistilor pro-Basescu de la Cotidianul care s-au capatuit: TRU si Cristian Patrasconiu. Nu vad de ce ar face el exceptie. A lingusit puterea pentru a ajunge la ciolan. E atat de simplu. Restul sunt detalii. Dar deh, tie probabil ca iti place cum scrie, asa ca normal ca l-ai vota. 4. Boc=Basesc=Ponta=Antonescu=Vanghelie si raportul asta se aplica tuturor politicienilor romani, oricine nu intelege asta e naiv. Unii vorbesc mai frumos, altii mai frust, unii au un temperament mai impulsiv, altii isi poarta coada intre picioare, unii sunt suflatori in ceafa, altii sunt muscatori de perna, dar numitorul lor comun este faptul ca nu sunt preocupati de interesele tarii si nu le reprezinta. Tot ce fac este sa se lupte intre ei pentru interesul personal. Si cata vreme romanii n-o sa inteleaga asta isi merita soarta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s